Лайм

Усі пам'ятають пісню "Піду втоплюся", але давно не чули про її автора - як і чим сьогодні живе співак Андрій Миколайчук

Чим зараз займається зірка 1990-х

"Піду втоплюся у річці глібокій, шукати стануть - не скоро знайдуть". Мабуть, кожен з нас чув слова цієї пісні, але не всі вже згадають ім'я її автора. theLime вирішив дізнатися, як склалося життя українського співака, композитора, поета та аранжувальника Андрія Миколайчука.

Майбутній співак народився 6 грудня 1959 року в місті Умань, Черкаської області. Закінчив Уманське музичне училище та музично-педагогічний інститут у Дрогобичі. Вісім років працював музичним вихователем у дитячому садку №8 в Умані, а у вихідні їздив по довколишніх селах і маленьких містах, де виконував свої пісні на святах і весіллях, бавив публіку і таким чином підробляв.

Не особливо розраховуючи на успіх, виступив на сцені будинку культури з піснями "Піду втоплюся" і "Підпільнік Кіндрат" на відбірковому етапі фестивалю "Червона рута" в 1989 році та зайняв перше місце.

Андрій МиколайчукФото: фрагмент відео на YouTube

Через два місяці він приїхав до Чернівців, де проходив республіканський етап конкурсу. Там він виступив у незвичному образі: у чорному фраку, галіфе, з леопардовою пов'язкою на голові, в сорочці кольору хакі та в чорній краватці, а також з букетом квітів у целофані. Також він показав на сцені справжнє шоу, під час якого знімав чоботи і танцював босими ногами.

Саме після цього Андрій Миколайчук прокинувся відомим - він став лауреатом другої премії в жанрі поп-музики і отримав приз глядацьких симпатій. Додому повертався вже не на маршрутці, а літаком.

Через тиждень Миколайчука запросили до Львова - працювати в театрі "Крива люфа". Колектив, який створили артисти Михайло Риба та Роман Солило, спеціалізувався на музично-гумористичних виставах. У 1989 році він мав програму "Обливаний понеділок", а ще через рік нову - "Кгбвдейка", у якій пропрацював два роки.

Андрій був частим гостем в Клубі творчої молоді імені Володимира Івасюка, який збирався в підвалах готелю "Асторія". У той же час продовжував писати пісні, працювати над власною програмою та гастролювати по всій Україні. Тоді його виступи користувалися шаленою популярністю - він міг давати по три концерти на день.

У 1991 році артист переїхав до Києва, де познайомився з гуртом "Жарт", з яким пізніше й гастролював. Але трапилася перебудова, і всі планові концерти, які приносили йому дохід, закінчилися. Тепер у шоу-бізнесі кожен був сам за себе. Миколайчук їздив маленькими містами та селами, виступав у холодних залах будинків культури, щоб хоч щось заробити. І якщо раніше з ним був цілий автобус з командою, то тепер штат артиста довелося скоротити - з ним гастролювало лише троє людей.

Андрій МиколайчукФото: Facebook / Андрій Миколайчук

Всі пісні Миколайчук писав для себе сам. Лише одного разу в 1993-му році пісню "Лист до Парижу" йому подарував Павло Зібров.

У другій половині 1990-х модель українського шоу-бізнесу почала змінюватися і ставати більш подібною до західної. З'явилися менеджери, вони встановили розцінки, за які готові були працювати з артистами. Виступи на телебаченні і радіо, які перейшли в приватні руки, стали дорого коштувати. Через це артист вирішив піти зі сцени.

На початку 2000-х він познайомився з жінкою з Миколаєва, яка запропонувала йому переїхати до моря. Там Андрій Миколайчук купив будинок і перекваліфікувався у будівельника.

І тільки в 2014 році співак вирішив повернутися до столиці, так як побоювався, що його дім близько розташований до Донбасу та зони АТО. Але через деякий час все ж таки повернувся до моря, де продовжує творити і зараз. "Криза середнього віку - це коли ти ще можеш робити те, що і раніше, але обираєш не робити", - писав він у соцмережі.

Фото: Facebook / Андрій Миколайчук

Миколайчук щодня пише по кілька пісень, а в цілому має їх сотні або й тисячі, але нікому їх не показує. Випустив чотири альбоми: "Піду втоплюся" (1996), "Бензобаки" (1996), "Отаман" (1997), "The best" (2004).

"Я прокидаюся, і у мене завжди є мелодія. Працюю над варіантами пісень. Текст - це взагалі магія, вищий пілотаж. Опера, симфонія - близько не стоять", - зазначив він у бесіді з "УП Життя".

У соціальних мережах артист не дуже активний, іноді ділиться своїми роздумами про життя. Андрій миколайчук одружений, має доньку та онуків, які живуть у Києві.

Фото: Facebook / Андрій Миколайчук

Наприкінці 1990-х на екранах телевізорів у популярній програмі "СВ-Шоу" з'явилась скромна та красива дівчина Геля, яку зіграла українська актриса театру та кіно, телеведуча Радміла Щеголєва. theLime вирішив згадати її історію та з'ясувати, чим вона займається сьогодні.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на каналtheLimeта дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Євген Кошовий розповів про службу Пікалова та іншого учасника "Кварталу" в Нацгвардії

Олександр Пікалов і Володимир Мартинець служать - про обов'язки кварталівців розповів їхній колега Євген Кошовий

alyona alyona і Jerry Heil виступили на репетиції перед "Євробаченням-2024": відео

alyona alyona і Jerry Heil провели другу репетицію в рамках підготовки до Євробачення-2024 - відео виступу артисток

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil