Лайм

Вчені розкрили секрет сумного виду котів з пласкою мордою - вони не можуть виражати емоції

Мила зовнішність заважає невербальному спілкуванню тварин-брахіцефалів

Коти з круглими пласкими мордочками і великими очима виглядають мило, але не можуть виражати емоції так само, як їх вузькоморді побратими.

У статті Frontiers of Veterinary Science вчені розповіли, що селекційне розведення брахіцефальних порід обмежило здатність котів передавати страх, занепокоєння або біль. У цих тварин (перських, британських, шотландських, гімалайських котів) морди застигли в постійній гримасі болю, тому людям вони здаються такими сумними і милими.

Фото: pixabay.com

Вчені використали комп'ютерний алгоритм для аналізу понад 2000 фотографій котів, і виявили, що у порід-брахіцефалів вираз болю на мордах часто перевищує навіть звичайних котів на різних післяопераційних стадіях. І хоча сумні морди самі по собі нічого не говорять про стан котів, вони можуть перешкодити господареві вчасно розпізнати їхні справжні емоції.

То чому ж людям подобаються коти, які виглядають так, ніби їм боляче? Одна з теорій полягає в тому, що люди підсвідомо обирали для розведення тварин, схожих на немовлят. Оскільки малюки часто плачуть і викликають у оточуючих жалість, схожі вирази на мордах котів роблять їх дуже популярними.

Вчені попередили, що дитячі мордочки котів можуть зашкодити їхньому здоров'ю. Брахіцефальні породи часто страждають від безлічі захворювань, починаючи від звуження дихальних шляхів до надмірного складання шкіри і проблем з диханням і зором.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

У день фіналу "Євробачення-2024" шанси України на перемогу впали: новий прогноз букмекерів

За кілька годин до старту фіналу "Євробачення 2024" букмекери оновили свої прогнози на переможця - яке місце віддають Україні

У Мальме проходить фінал "Євробачення 2024", де Україна змагається за перемогу: онлайн-трансляція шоу

Де дивитись трансляцію фіналу "Євробачення-2024" онлайн, в якому виступатимуть alyona alyona і Jerry Heil з України

Нідерланди дискваліфікували з "Євробачення-2024" за кілька годин до фіналу: що відомо

Представника Нідерландів Йоста Кляйна дискваліфікували з "Євробачення-2024" за кілька годин до фіналу