Лайм

Померла актриса Сіселі Тайсон - перша афроамериканка, яка отримала почесний "Оскар"

На момент смерті артистці було 96 років

На 97-му році життя померла американська актриса Сіселі Тайсон. Сумну звістку повідомив менеджер знаменитості Ларрі Томпсон, але про причини смерті він поширюватися не став.

Як розповів представник виданню Deadline, актриса пішла з життя у четвер, 28 січня. За кілька днів до її смерті були опубліковані мемуари артистки під назвою Just As I Am.

Сіселі Тайсон Фото: wikipedia.org

"Я був менеджером міс Тайсон протягом 40 років, і кожен рік був великим привілеєм та благословенням. Сіселі думала про свої нові мемуари як про різдвяну ялинку, прикрашену усіма прикрасами її особистого та професійного життя. Сьогодні вона помістила останню прикрасу, Зірку, на верхівку дерева", - сказав він.

Сіселі Тайсон дебютувала в кіно в 1956 році. За свою 70-річну кар'єру актриса зіграла в десятках фільмів та серіалів, серед яких "Синій птах", "Смажені зелені помідори", "Прислуга", "Пошуки коренів", "Як уникнути покарання за вбивство".

У 1972 році вона була номінована на премію "Оскар" за кращу жіночу роль у фільмі "Саундер". На рахунку Тайсон одинадцять номінацій на премію "Еммі", три з яких вона виграла. У 1997 році актриса була удостоєна іменної зірки на Голлівудській алеї слави.

Сіселі Тайсон також увійде в історію, як перша афроамериканка, яка отримала почесний "Оскар". На відміну від основної нагороди, ця премія присуджується не за конкретний рік і не за певний фільм, а за загальний внесок протягом всієї кар'єри.

Сіселі Тайсон Фото: Getty Images

Назва "Почесний" ця номінація отримала в 1948 році, на 21-й церемонії. До цього вона називалася просто "Спеціальна премія" і присуджувалася з 1929 року. Почесним лауреатам вручаються звичайні золоті статуетки "Оскар". Тайсон отримала нагороду в 2018 році.

А першою афроамериканською актрисою, що отримала основний "Оскар", стала Хетті Макденіел. Статуетку принесла актрисі роль Мамушки у фільмі "Віднесені вітром".

Хетті Макденіел у фільмі "Віднесені вітром" Фото: wikipedia.org

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації