Лайм

Вчені показали, як звучить найстаріший духовий інструмент у світі - йому 18 тис. років

Мушля морського равлика могла видавати звуки, близькі до акордів C, C-дієз і D

Вчені дослідили мушлю, яка вважається найстарішим духовим інструментом у світі, і опублікували запис того, як вона могла б звучати.

Мушлю вперше виявили у 1931 році в печері Марсула (Піренеї), але лише зараз співробітники Центру наукових досліджень Франції (CNRS), Музею Тулузи та Музею на набережній Бранлі випустили унікальний аудіозапис. Творцями інструменту, ймовірно, були мисливці-збирачі, пише CNN.

Кінчик мушлі морського равлика (Charonia lampas) зламаний і має отвір діаметром 3,5 см. Вчені заявили, що кінчик - найміцніша частина мушлі, тому поломка невипадкова. Неправильна форма отвору, сліди перфорації і червоний пігмент на мушлі змусив їх припустити, що її використовували для створення звуків, і колись до неї кріпився мундштук.

Вуглецевий аналіз археологічного шару, де лежала мушля, показав її вражаючий вік - 18 тисяч років. Однак люди, які зробили інструмент, не обов'язково використовували його для створення музики. Вчені вважають, що у печерних ритуалах мушля могла слугувати засобом комунікації.

Тепер команда збирається відтворити точну тривимірну копію мушлі і дізнатися, як далеко міг поширюватися звук, що вона видавала.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

У день фіналу "Євробачення-2024" шанси України на перемогу впали: новий прогноз букмекерів

За кілька годин до старту фіналу "Євробачення 2024" букмекери оновили свої прогнози на переможця - яке місце віддають Україні

У Мальме проходить фінал "Євробачення 2024", де Україна змагається за перемогу: онлайн-трансляція шоу

Де дивитись трансляцію фіналу "Євробачення-2024" онлайн, в якому виступатимуть alyona alyona і Jerry Heil з України

Нідерланди дискваліфікували з "Євробачення-2024" за кілька годин до фіналу: що відомо

Представника Нідерландів Йоста Кляйна дискваліфікували з "Євробачення-2024" за кілька годин до фіналу