Лайм

Чому Комбуча - хороший маркетинговий хід, і як зробити модний напій вдома

Готуємо вдома комбучу, добре знайому нам з дитинства

Всі говорять про комбучу. Всі хочуть спробувати комбучу. При цьому багато хто лише після дегустації впізнає в напої старий добрий чайний гриб, який настоювався у бабусі на кухні.

Пройшли роки, і простий напій, отриманий шляхом натурального бродіння, знову в моді. Кажуть, до 2022 року світові продажі Комбучі можуть вирости до $2,5 млрд. І, перш за все, продавці зобов'язані цим прихильникам здорового харчування, які із задоволенням розкажуть вам про корисні властивості напою, його бактерії, кислоти та пробіотики. Дякуємо, знаємо. Більш того, ділимося рецептом, з яким 3 л напою з чайного гриба обійдуться вам значно дешевше пляшечки з 300 мл Комбучі.

Фото: Pixabay

Що таке чайний гриб?

Чайний гриб - це зооглея. Простими словами - слизове утворення, яке виникає в результаті симбіозу мікроорганізмів. Вони виділяють в рідину (зазвичай це солодкий чай) різноманітні кислоти, вітаміни, ароматичні речовини, ферменти та інше. Напій за відчуттями виходить газованим і схожим на квас.

Як виростити чайний гриб вдома?

Перш за все, знайдіть тих, хто поділиться з вами чайним грибом. Підготуйте скляну або нержавіючу ємність з відкритим верхом (найкраще - трилітрову банку). Скористайтеся наступним рецептом:

Візьміть 1 л води, додайте до неї 2 чайні ложки заварки (чорного або зеленого чаю) і 5 столових ложок цукру. Чай не варто робити занадто міцним, а цукор потрібно розчинити повністю.

При бажанні до чаю можна додати трав'яний або ягідний настій за смаком: суміш ожини, малини, липового цвіту, кропиви та інших. В такому випадку 1-3 чайні ложки на 1 літр напою). Якщо ви надаєте перевагу шипшині, тоді залийте її окропом, а через годину процідіть, додайте цукор (на 1 літр - 5 столових ложок).

Фото: Pixabay

Остудіть ваш напій до кімнатної температури і залийте гриб у банці, накрийте марлею або серветкою, поставте в темне тепле місце на 4-6 днів. Після цього настій можна злити, процідити та пити. Чи варто викидати гриб? Ні, залийте його новою порцією напою і знову настоюйте.

Раз на місяць промивайте гриб та банку проточною водою. Влітку, коли жарко, - два рази на місяць. Чим старший ваш чайний гриб, тим він товстіший. Відповідно, за ним стає складніше доглядати. Тому з часом можна просто відокремити від гриба верхні шари і поділитися з друзями. Ну або просто викинути.

Насолоджуйтесь смачною і корисною Комбучею просто у себе вдома.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Де зараз співак Діля - ексучасник гурту ТНМК, який подолав рак

Що відомо про співака Ділю (справжнє ім'я Едуард Приступа), який подолав рак і втратив маму на початку повномасштабної війни

Олена Зеленська у чорному монолуці вшанувала пам'ять дітей, які загинули внаслідок війни

Міжнародний день безневинних дітей 4 червня - Олена Зеленська вшанувала пам'ять маленьких українців, які загинули

Не очікувала: Ірина Федишин розповіла про росіянина, який вибіг до неї на сцену у США

Українська співачка Ірина Федишин розповіла, як на її концерті у Міннеаполісі на сцену вибіг п'яний чоловік та заявив, що він "русскій"