Лайм

5 улюблених продуктів, які слід перестати їсти на ніч

Деякі з них сприяють бадьорості, а інші - занадто важкі для перетравлення

У кожного з нас в житті була ситуація, коли довго крутишся у ліжку і не можеш заснути. Причиною можуть бути як надмірні стреси і переживання, так і неправильна вечеря або перекус, з'їдений перед сном. theLime ділиться з вами коротким переліком продуктів, від яких краще відмовитися у вечірній час.

Сир

Сир - це безсумнівно дуже корисний молочний продукт, який містить важливі вітаміни та мікроелементи, такі як кальцій, фосфор, цинк, йод, селен, залізо, мідь і калій. Але вживати його рекомендують у першій половині дня, так як цей продукт досить жирний і довго перетравлюється.

Також в більшості сирів міститься велика кількість тираміну - речовини, яке виникає в результаті ферментації продукту і має тонізуючий ефект. Тобто, з'ївши невеликий шматочок сиру перед сном, ви ще більше захочете їсти і довго не зможете заснути.

До слова, ще більшої шкоди організму принесуть плавлені сирки. До їх складу входять загусники, які ще більше ускладнять процес перетравлення, внаслідок чого ви можете отримати тяжкість в шлунку і ниючі болі.

Фото: pixabay.com

Сухарики та чіпси

Багато людей полюбляють перед сном подивитися фільм або серіал. І нерідко цей ритуал супроводжується поїданням чіпсів, поп-корну, сухариків, крекерів, соломки, пластівців тощо. Така їжа, природно, з часом позначиться на фігурі у вигляді зайвої ваги.

До того ж у складі чіпсів і сухариків - безліч гострих приправ, підсилювачів смаку і різної "хімії". Їх вживання може викликати печію, здуття живота і нетравлення в шлунку.

Фото: pixabay.com

Шоколад

Дієтологи не рекомендують їсти шоколад і шоколадні цукерки у другій половині дня, а особливо - на ніч. Справа в тому, що в цьому продукті міститься кофеїн, який має збудливу дію на центральну нервову систему, відповідно про сон і відпочинок можна буде забути.

До того ж надмірне вживання солодкого у вечірній час викликає різке підвищення цукру в крові, а потім не менш різке його зниження, що також не кращим чином позначиться на вашому здоров'ї.

Фото: pixabay.com

Фрукти та овочі

Деякі люди вважають за краще замінювати повноцінну вечерю фруктовою тарілкою або порцією салату, переконуючи, що в овочах і фруктах міститься велика кількість вітамінів і корисних мікроелементів. Але слід враховувати той факт, що деякі фрукти, наприклад, кавун, журавлина і цитрусові, є діуретиками, тобто сприяють частому сечовипусканню. Те ж саме стосується і овочів, серед яких такий же ефект мають селера, помідори, огірки, спаржа і баклажани. Тому навряд чи ваш сон буде спокійним і непробудним.

Фото: pixabay.com

Червоне м'ясо

Щоб переварити червоне м'ясо, людині необхідно близько 4-х годин. Тому якщо ви їсте пізно (після 18:00-19:00), слід відмовитися від цього продукту, так як шлунок просто не встигне його вчасно перетравити.

До того ж у червоному м'ясі міститься амінокислота під назвою тирозин, яка стимулює діяльність мозку. Саме це може стати причиною вашого безсоння.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита