Лайм

Кролики розучилися стрибати і почали ходити на передніх лапах - вчені розгадали їхню смішну ходу

Пухнастим доводиться робити "стійку на руках", щоб бігати

Щоб рухатися швидко, кроликам домашньої породи Сотер д'Альфорт доводиться високо піднімати задні лапи і ходити на передніх. Вчені виявили, що така смішна хода може бути пов'язана з генетичною мутацією, пише PLOS Genetics.

Кролики Сотер д'Альфорт - не єдині тварини, які ходять на передніх лапах. Нейробіолог Стефані Кох кілька років спостерігала за мишами, які бігають на передніх лапах, і з'ясувала, що за це відповідає мутація гена RORB, який допомагає кінцівкам рухатися. Її відкриття допомогло розгадати секрет кроликів, які не вміють стрибати, але чудово роблять "стійку на руках".

Шведські вчені з університету Упсали схрестили самців породи Сотер д'Альфорт з самками новозеландського білого кролика, які вміли стрибати. Потім команда проаналізувала генетичний профіль їхнього потомства. Вони шукали кроленят, які не могли стрибати, а потім визначили генні відмінності з тими, які могли. Виявилося, що мутація в гені RORB створила помилкові генетичні інструкції, через які кролики не змогли координувати рухи кінцівок. Це обмежує їхню здатність стрибати, тому для швидкого пересування пухнастим доводиться ставати на передні лапи.

За словами вчених, це відкриття може розширити розуміння того, як пересуваються тварини і люди, а також знайти нові способи реабілітації при рухових розладах.

"Якщо ви подивитеся на 100-метровий спринт Усейна Болта, ви побачите суперкоординованість між його кінцівками. А якщо вам не вистачає координації між руками і ногами, ви ніколи не зможете поборотися за золоту медаль", - пояснив генетик Лейф Андерссон.

  • Раніше вчені обдурили котів оптичною ілюзією, щоб зрозуміти їх дивну любов до коробок. Коти так люблять сидіти в коробках і ящиках, що згодні навіть на ілюзію квадрата.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil