Лайм

Тріумфальну арку в Парижі завертають у тканину - це мріяв зробити покійний художник Христо

Для реалізації проекту знадобилося 25 000 кв. метрів тканини та 14 млн євро

У центрі Парижа в рамках проекту L'Arc de Triomphe, Wrapped от-от завернуть Тріумфальну арку 25 000 квадратних метрів тканини. Ідея проекту належить скульптору та художнику болгарського походження Христо Явашеву, який пішов із життя в червні минулого року.

Фото: Getty Images

Схожими масштабними проектами Христо Явашев відомий у всьому світі: в 1995 році він разом з дружиною Жанною-Клод де Гійебон загорнув у тканину Рейхстаг, в 1972-му зробив завісу в долині Колорадо, а в 2014-му створив плавучі пірси навколо островів в Італії.

За життя Христо також мріяв загорнути один із символів Франції - Тріумфальну арку. Креслення та чіткі інструкції свого проекту художник та його дружина створили ще в 1960-х. У 2017 році уряд Франції схвалив проект, та через пандемію його реалізація неодноразово відкладалася. Через рік з гаком після смерті Христо арку все ж загорнули сріблясто-синьою тканиною, повторивши креслення художника.

Фото: Getty Images

Як зазначає The Guardian, готуватися до проекту в Парижі почали ще в липні цього року. Для реалізації ідеї знадобилося 25 000 кв. метрів тканини та 14 млн євро. Реалізацію проекту взяв на себе племінник художника Володимир Явашев.

  • Дивіться також на theLime, як художник за два роки перетворив поле цибулі-порею в унікальну інсталяцію з ультрафіолетом. Проект не тільки підкреслив важливість агрокультури, а й дозволив відмовитися від хімікатів для її вирощування.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації