Лайм

Лама Фіфі допомогла вченим розробити перспективне лікування ковіду - що про нього відомо

Дослідники натхненні ранніми успіхами нової терапії

Перші випробування імунотерапії, розробленої командою Інституту Розалінди Франклін в Оксфордширі за допомогою лами, показали "значний потенціал" в лікуванні ковіду, пише BBC.

Фото: publicdomainpictures.net

Лікування засноване на використанні нанотіл - більш простих версій антитіл, які лами і верблюди виробляють у відповідь на інфекцію. Якщо випробування терапії на людях виявиться ефективним, її можна буде впроваджувати у формі простого назального спрею для лікування або запобігання інфекції на ранніх етапах.

Професор Джеймс Нейсміт, один із ведучих дослідників проекту, розповів, що інфіковані коронавірусом щури повністю одужали протягом 6 днів після обробки назальний спреєм з нанотілами.

Міністерство охорони здоров'я Англії вже заявило, що ліки виявилися одним з "найбільш ефективних нейтралізаторів агентів SARS-CoV-2", які воно випробувало.

"Тут нам трохи допомогла Фіфі, лама з Інституту Розалінди Франклін", - сказав професор Нейсміт.

Вчені вакцинували Фіфі крихітним неінфекційним шматочком вірусного білка і стимулювали її імунну систему, щоб вона виробляла особливі молекули. Потім вчені ретельно відібрали і очистили найсильніші нанотіла в крові Фіфі. Ці потужні молекули вдалося виростити в лабораторії у великих кількостях.

"Імунна система настільки прекрасна, що все ще працює краще, ніж ми - еволюцію важко перевершити", - сказав Нейсміт.

Професор і його співробітники опублікували дослідження в журналі Nature Communications. Вони вважають, що навіть при успішному впровадженні вакцин проти ковіду дуже важливо мати ефективне лікування в майбутньому. "Не весь світ вакцинується з однаковою швидкістю, - говорять вони, - і залишається ризик появи нових варіантів, здатних обійти імунітет після вакцинації".

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита