Лайм

У Сомалі вперше за 30 років пройшов публічний показ фільмів

Минулий вечір назвали історичним для жителів країни

У Національному театрі Могадішо, столиці Сомалі, вперше за 30 років пройшов публічний показ фільмів. Як пише BBC, директор театру назвав цю подію "історичною для сомалійського народу".

Охочі побачити кіно пройшли кілька блокпостів, щоб потрапити до так званої зеленої зони міста - в ній знаходиться театр, а також президентський палац і будівля парламенту. За $10 глядачі побачили два короткометражні фільми сомалійського режисера Ібрагіма КМ - "Ху" (Hoos) та "Побачення з пекла" (Date from Hell).

Фото: Getty Images

Театр, в якому відбувся показ, побудували в 1967 році - він був подарунком жителям Могадішо від китайського лідера Мао Цзедуна. З приходом громадянської війни на початку 90-х його закрили, а будівлю використовували як базу для польових командирів. Доволі швидко вона занепала та потребувала ремонту.

Відновили театр лише в 2012 році, але вже незабаром його підірвали терористи-смертники з організації "Харакат Аш-Шабааб", щоб запобігти показу "морально зіпсованих" розважальних програм та фільмів.

  • У квітні цього року в Італії скасували цензуру в кіно, введену понад 100 років тому. Через закон 1914-го під заборону потрапили понад 700 фільмів, більше 10 тисяч картин зазнали редагувань.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита