Лайм

Вкрадену нацистами картину Ван Гога пустять з молотка. Її не виставляли на публіці 116 років

Акварель зі складною долею оцінили в 30 млн доларів

Аукціонний дім Christie's виставив на продаж картину Вінсента Ван Гога, яку востаннє бачили на публіці 116 років тому. CNN пише, що акварель "Пшеничні стоги" попередньо оцінили у 30 млн доларів.

Фото: Christie's

Ван Гог написав картину в 1888 році у французькому селі Арле, де жив під час хвороби. У цей період він створив кілька пейзажів, присвячених врожаю. Але незважаючи на спокійний сюжет, доля твору була непростою.

Спочатку картина "Пшеничні стоги" належала Тео, брату Ван Гога, потім перейшла до іншого власника, а в 1913 році її придбав єврейський промисловець із Берліну Макс Мейровскі. Через антисемітські переслідування в Німеччині чоловік втік, довіривши картину арт-салону в Парижі. Звідти її викупила Міріам Керолайн Александрін де Ротшильд, але після початку Другої світової війни їй самій довелося тікати до Швейцарії. Під час окупації Франції нацисти розграбували колекцію Ротшильд, в тому числі роботу Ван Гога.

У 1941 році "Пшеничні стоги" передали до музею, який нацисти використовували для зберігання і демонстрації творів "дегенеративного" мистецтва. Потім картину перевезли в замок Schloss Kogl в Австрії, де вона перебувала в приватній колекції.

Фото: Christie's

Після падіння нацистського режиму Ротшильд намагалася повернути свої картини, але пошуки Ван Гога не увінчалися успіхом. У 1978 році акварель потрапила до рук техаського нафтового магната Едварда Локріджа Кокса, після смерті якого права на неї пред'явили спадкоємці Мейровскі і Ротшильд. Christie's відзначає, що з тих пір сторони уклали мирову угоду.

Заявлена вартість "Пшеничних стогів" склала 20-30 млн доларів. Торги почнуться 12 листопада, після чого картина знайде своїх нових власників.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

У мережі пліткують про розлучення Дженніфер Лопес з Беном Аффлеком: співачка відреагувала

В мережі підозрюють, що Дженніфер Лопес та Бен Аффлек розлучаються - співачка зробила неоднозначну заяву

Електронна черга не діє: Анатолій Анатоліч розповів про невдалу спробу потрапити в ТЦК

Анатолій Анатоліч заявив, що електронні черги в ТЦК не працюють - шоумен поділився своїм досвідом та висновками

Артем Пивоваров відверто висловився про рідного батька, з яким намагався налагодити стосунки

Артем Пивоваров вперше прокоментував тему стосунків з батьком, який пішов із сім'ї - співак намагався налагодити спілкування з ним