Лайм

Костянтина Райкіна звільнили з його театральної школи після критики війни: що він говорив про Україну

Разом з іншими театральними діячами режисер підписав лист із закликом зупинити війну

Російського режисера Костянтина Райкіна звільнили із створеної ним театральної школи. Про відповідний наказ повідомила Студентська рада ВШСІ. Уточнюється, що його зняли з посади 12 квітня.

Ректор "Вищої школи сценічних мистецтв" (Театральна школа Костянтина Райкіна) Анатолій Полянкін звільнив Костянтина Райкіна з посади художнього керівника інституту. "З сьогоднішнього дня наша школа наказом ректора Анатолія Полянкіна залишається без художнього керівника, яким беззмінно, з моменту заснування Школи, був Костянтин Райкін. Ми вважаємо це рішення неприйнятним і таким, що йде врозріз з інтересами студентів. Ми закликаємо Роскомнагляд звернути увагу на цю ситуацію і не допустити руйнування унікальної освітньої установи", - написали студенти у заяві для журналістів.

Райкін підтвердив звільнення. "Я підтверджую, що інформація правильна. Я перебуваю в стані звільнення з посади художнього керівника, тому що ця посада скасована паном Полянкіним. Ситуація ця досить довго вже розвивалася", - заявив він.

Після вторгнення Росії в Україну Костянтин Райкін разом з іншими театральними діячами підписав 26 лютого 2022 лист із закликом зупинити війну. У ньому були такі рядки: "У кожному з нас живе генетична пам'ять про війну. Ми не хочемо нової війни, не хочемо, щоб гинули люди. ХХ століття принесло людству занадто багато горя і страждань. Ми хочемо вірити, що XXI століття стане століттям надії, відкритості, діалогу, віком розмови людини з людиною, віком любові, співчуття та милосердя. Ми закликаємо всіх, від кого це залежить, зупинити збройні дії, відвести війська та сісти за стіл переговорів”.

У мережі поширюється інформація про те, що нібито саме через цей лист режисер втратив свою посаду. Однак справжня причина звільнення може бути зовсім іншою. Як пише ВВС, Анатолій Полянкін призупинив діяльність інституту з 1 квітня по 1 червня, назвавши причину – погіршення фінансування та відтоку благодійних внесків через "дискредитацію інституту", а також він позбавив Школу імені Костянтина Райкіна.

Крім того, у червні 2014 року Райкін заявив, що підтримує анексію Росією Криму. "Думаєте, я в якійсь частині своєї натури не тішуся, що Крим став тепер російський? Та радію, звичайно!.. Коли я дізнався, що ми не будемо взагалі втручатися у справи України, коли там якісь почалися такі націоналістичні настрої, перше, що подумав: "А як же російські люди?" Як же російське місто Севастополь, яке я так люблю?"... А взагалі, все, що відбувається в Україні, для мене це жахлива рана. Тому що я знаю Україну (як і будь-яке інше місце) насамперед із публіки. Вона там чудова. У Києві така публіка театральна! Чудова, російськомовна", - говорив режисер.

• Тим часом репер Face пояснив, що не так із росіянами. За його словами, громадяни Росії живуть немов у концтаборі і не почуваються людьми у власній країні.

Новини партнерів

Привертає увагу більше, ніж будь-коли: у мережі показали відео головної сцени "Євробачення-2024"