Лайм

Топ-3 джерела затхлого запаху у пральній машині та як їх відмити

Цвіль найчастіше з'являється в барабані, контейнері для порошку або на гумовій манжеті

Кожен із нас хоча б раз у житті стикався з пліснявою – вона може з'явитися як на стінах і стелі в сирих приміщеннях, що погано провітрюються, так і в пластикових каністрах і навіть у термосі. Більше того, господині часто помічають, що і в пральній машині з часом може з'явитися неприємний затхлий запах, який свідчить про те, що і там може бути цвіль. theLime вирішив докладніше розповісти, де ці джерела і як їх очистити.

Якщо ви після чергового прання виявили, що білизна неприємно пахне, швидше за все, пліснява з'явилася в барабані, контейнері для порошку або на гумовій манжеті (ущільнювачі) пральної машини внаслідок підвищеної вологості. Щоб уникнути таких наслідків, бажано після кожного циклу прання витирати гумку від залишків вологи, а також залишати дверцята та лоток відкритими, щоб провітрити їх.

Читайте також: Як продовжити життя пральній машині, щоб довше не ламалася.

Як почистити барабан пральної машини?

1. Харчова сода

Змішуємо 50 г соди та 50 мл води. Заливаємо в лоток для порошку та вибираємо режим прання за температури 90°С. Запускаємо холосте прання (без речей).

2. Оцет

Беремо столовий оцет 9% – приблизно 500 мл. Виливаємо його в барабан і запускаємо прання. Як і в попередньому випадку, тривалість прання та температура мають бути максимальними.

3. Лимонна кислота

Необхідно придбати 1 пакетик лимонної кислоти. Насипаємо її у відсік для прального порошку, вибираємо режим із максимальною тривалістю прання та рівнем температури не нижче 90°С. Небагато лимонної кислоти можна додати і всередину барабана. Запускаємо прання. Після завершення процедури витираємо внутрішні поверхні машини насухо.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Як відмити лоток пральної машини від старого порошку, що затвердів.

Як почистити контейнер для порошку?

Часто господині навіть не замислюються, що потрібно чистити лоток для прального порошку. Справа в тому, що всередині накопичуються залишки порошків, відбілювачів та ополіскувачів. Стара побутова хімія з часом поєднується з новою, що і призводить до засмічення. До того ж жорстка вода і замкнутий простір усередині контейнера призводять до утворення накипу та плісняви. Тому лоток потрібно періодично виймати та своєчасно очищати спеціальними засобами.

Спочатку необхідно ретельно переглянути інструкцію, щоб правильно витягнути його, не пошкодивши. Найчастіше ємність достатньо витягнути до упору, натиснути на деталь блакитного кольору і потягнути її на себе, не випускаючи лоток із рук. Якщо ви не виявили всередині дозатора ніяких блакитних деталей, швидше за все, потрібно просто потягнути ємність на себе та вниз, а потім плавно витягнути її обережними зигзагоподібними рухами.

Для очищення лотка необхідно використовувати пульверизатор. Розпорошуємо побутову хімію на його поверхню і чекаємо декілька хвилин, поки вона подіє. Потім витираємо наліт за допомогою вологої ганчірки чи губки. Сам лоток промиваємо під проточною водою, використовуючи стару зубну щітку, щоб очистити залишки порошку, що затверділи. Також його можна вимити за допомогою посудомийної машини.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Як освіжити пральну машину, в якій виник неприємний запах.

Як почистити ущільнювач?

Після кожного прання в барабані машини залишається трохи мильної води, а за ущільнювальний (гумовий) манжет потрапляють частинки бруду, ворсинки та інше сміття. Все це може спровокувати появу затхлого запаху. І якщо ви вже почистили барабан із додаванням лимонної кислоти, оцту чи іншого засобів, а запах все ще залишився, потрібно ретельно відмити гумову манжету.

Робити це потрібно вручну і без агресивних засобів побутової хімії – якщо ви не хочете, щоб ущільнювач деформувався. Можна підготувати мильний розчин, гель для миття посуду або пасту з соди (її необхідно розвести з водою в пропорції 1:1). Акуратно розсовуємо складки і вимиваємо манжету по колу, поки від бруду не залишиться і сліду.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Klavdia Petrivna - найзагадковіша співачка: хто ховається під її образом

Хто така Klavdia Petrivna, виконавиця хітів "Знайди мене", "Я тобі брехала" - співачка приховує своє обличчя

Це щастя: Геннадій Попенко у ЗСУ розповів, як спілкується з сім'єю під час війни

Військовослужбовець ЗСУ Геннадій Попенко поділився, як йому вдається зберігати стосунки зі своєю дружиною та дітьми на відстані під час війни

Зірка "Володаря перснів" приїхав у Чернівці: що голлівудський актор робить в Україні

Вігго Мортенсен приїхав в Україну, щоб презентувати свій фільм Мертві не завдають болю на кінофестивалі Миколайчук OPEN