Лайм

Яких помилок варто уникати у спілкуванні з військовими: поради психолога

Якщо близька людина на фронті, ці рекомендації будуть корисними

Сьогодні майже в кожній українській родині є родичі, друзі або знайомі, які служать у лавах ЗСУ. Досвід військових може бути дуже непростим, травматичним і незрозумілим для цивільних - хоч би якими близькими вони були. Служба психічного здоров'я "Хаб стійкості" та психотерапевтка Анастасія Ніжнік дали поради, як спілкуватися з військовими, щоб зміцнювати стосунки, а не руйнувати їх.

Фото: facebook.com/resilience.hub.ua

Серед головних рекомендацій фахівців – враховувати думку самих військових щодо того, як їм комфортно спілкуватися. "Дізнайтеся у близької людини, про що краще не питати, коли зручно телефонувати, чим ділитися. Це найнадійніший шлях, адже не тільки всім ми різні, а й умови, в яких знаходяться військові, теж різні", - пояснює Анастасія.

Зберігайте спокійний і дружній тон і намагайтеся не передавати військовому свій поганий настрій, тривогу чи паніку.

"Якщо ви схвильовані, то перш за все варто подбати про власну стабілізацію, щоб не передавати відповідний настрій військовому, - пише психолог. - Емоційне зараження - природний та автоматичний процес, тому нехай ваша синхронізація проявляється не в тривозі, а в спокійній впевненості, позитивному настрої".

Утримайтеся від звинувачень, претензій та з'ясування стосунків, адже вся енергія військового має бути спрямована на бойові завдання та виживання.

Читайте по темі: Психолог розповів, що не варто питати у військових, які були в полоні.

Фото: Getty Images

Більше говоріть про свої справи і не чекайте від військового докладної розповіді про його роботу. Психологи нагадали, що військовим заборонено розривати своє місцезнаходження чи деталі завдань.

Не давайте порад щодо війни і не нав'язуйте думку експерта чи аналітика, яку почули в новинах. Також не слід повчати військового чи критикувати дії його командування.

Деяких військових уводить у ступор питання "Як твої справи?", адже описати робочий день важко, як і відповісти "добре". Також не варто запитувати, коли закінчитися війна, як справи на фронті, скільки ти вбив: ці питання - табу.

"Не вимагайте виходити на зв'язок з якоюсь регулярною частотою, не звинувачуйте, якщо не відповідає на повідомлення. З хвилюванням ви впоратися зможете, а військовий наражає себе на небезпеку, коли шукає місце зі зв'язком", - йдеться в публікації. Також враховуйте, що коли військовий на передовій, йому просто ніколи відволікатися на розмови чи неважливі теми: зосередьтеся на важливих питаннях і будьте лаконічними.

Читайте по темі: Військовий психолог Андрій Козінчук розповів, як висловити співчуття рідним загиблих воїнів.

Фото: Getty Images

Серед інших важливих порад – висловлювати підтримку військовим, а не жаліти їх . "Жалість паралізує, вселяє безнадію, - пояснює Анастасія Ніжнік. - Натомість важливо допомагати і підтримувати рух уперед. Вірити у вашу близьку людину".

Недоречною може бути популярна фраза "Бережи себе", адже вона не сумісна з самим перебуванням на війні. "Спробуй вижити, я теж спробую", - так військові часто кажуть одне одному.

Новини партнерів

Читайте також

Усі зберігають оптимізм: друг онкохворого Чарльза III розповів про стан його здоров'я

Стан здоров'я Чарльз III, який лікується від онкології, погіршився - про це розповів друг короля - що відомо

Уклін всім героям: українські зірки вшанували пам’ять жертв трагедії на Чорнобильській АЕС

26 квітня 2024 року виповнюється 38 років з дня Чорнобильської аварії - зірки висловилися про річницю - фото

Ніхто не може мені заборонити: скандальна Алхім висловилася про мовне питання та ставлення до Путіна

Анна Алхім заявила, що перейде на українську, коли від неї всі відчепляться, а також зазначила, що Путін продовжує нагинати весь світ