Лайм

Топ-4 кухонних лайфхаків, які допоможуть зберегти хліб від плісняви

Перевірте себе

Кожна господиня намагається тримати свій будинок у чистоті, але все одно в ньому може з'явитися неприємний запах та пліснява. І якщо ви знаєте, як захистити сир від цвілі, візьміть собі на замітку прості лайфхаки, які допоможуть зберегти хліб від неї. theLime вирішив докладніше розповісти, через що вона з'являється і як уберегти продукти.

Чому на хлібі починає утворюватися пліснява?

Пліснявіння хліба – це процес, який починається після попадання спор цвілі з повітря на поверхню виробу. Потім вони поглинають органічні сполуки, що містяться на ньому, і починають проростати. Як тільки спори цвілі проросли, продукт стає непридатним для споживання.

Фото: pinterest.com

Чинники, що впливають на ріст плісняви:

1. Джерело їжі для цвілі

Щоб рости, пліснява спочатку повинна знайти джерело їжі з хорошим вмістом вологи, що забезпечить їй поживні речовини. Наприклад, більш солодкі інгредієнти, такі як полуниця, забезпечать спорам цвілі більше поживних речовин та цукрів порівняно із сушеними макаронами.

Те ж саме стосується і різних видів хліба: банановий хліб, що містить багато цукру, запліснявіє швидше, ніж буханець чорного хліба.

2. Кисень

Оскільки спори є живими організмами, їм потрібен кисень, щоб вижити та процвітати.

3. Температура

Температура є вирішальним фактором, який слід враховувати під час зберігання будь-якого продукту. Бактерії і пліснява по-різному реагують на різні температури.

Найбільш оптимальною температурою для росту плісняви є кімнатна температура 20-22°C. Саме тут хліб найбільш уразливий і найшвидше запліснявіє.

4. Час

Останній фактор, який слід враховувати – це час. Якщо ви довго залишаєте інгредієнти в несприятливих умовах, ви даєте час для росту цвілі.

Читайте також: Як врятувати варення, на якому з'явилася пліснява.

Фото: pinterest.com

Як правильно зберігати хліб, щоб запобігти появі на ньому цвілі?

1. У хлібниці

Експерти рекомендують зберігати хліб у хлібниці, так як вона може усунути деякі фактори, що сприяють зростанню плісняви. Якщо покласти буханець хліба без пакета в хлібницю, там для нього буде достатня кількість повітря, щоб запобігти росту плісняви, а також стабільний рівень вологості, щоб не допустити повного висихання.

Найкраще віддати перевагу емальованим або керамічним хлібницям.

2. У спеціальних пакетах

Щоб зберегти свіжість хліба якомога довше, необхідно відмовитися від пластикових (поліетиленових) пакетів, тому що в них відсутня циркуляція повітря і всередині накопичується волога.

Коричневі паперові пакети, пергаментний обгортковий папір, матер'яні пакети для хліба забезпечують гарну вентиляцію, запобігаючи росту плісняви, а також запобігають висиханню буханця.

Паперові пакети чудово підходять для твердого або хрумкого хліба, тоді як тканинні пакети краще підходять для білого французького хліба (напівтвердого хліба).

3. У холодильнику

Існує безліч думок щодо зберігання хліба в холодильнику. Хоча він знижує температуру і запобігає швидкому зростанню бактерій і цвілі, але й одночасно висушує хліб, роблячи його черствим.

4. У морозильній камері

Якщо ви хочете продовжити термін придатності хліба на декілька місяців, то цей метод вам підійде.

Рекомендується нарізати хліб перед заморожуванням, щоб ви могли брати скибочки в міру необхідності.

Загорніть буханець у харчову плівку або помістіть його в пакет для заморожування. Переконайтеся, що температура морозильної камери не коливається, і тоді хліб збережеться протягом 2-3 місяців.

Читайте також: Експерт поділився розумними лайфхаками, щоб продукти довго не псувалися в холодильнику.

Фото: pinterest.com

Додаткові лайфхаки та рекомендації:

1. Якщо вам потрібно зберігати хліб при кімнатній температурі, краще залишити його в ящику або кухонній шафі, подалі від сонячного світла.

2. Найкраще зберігати його в прохолодних місцях. Шафи перешкоджають нагріванню пакета з хлібом прямим сонячним промінням та утворенню конденсату.

3. М'який хліб з більшою вологістю швидше покривається пліснявою порівняно з твердішим і темнішим хлібом. Білий хліб (наприклад, традиційний білий буханець або багет) запліснявіє швидше, ніж тісто на заквасці або чіабатта.

4. Хліб з високим вмістом цукру також швидше запліснявіє, тому що більш солодкі інгредієнти дають більше поживних речовин цвілі в порівнянні з солонішими або кислими.

5. Якщо ви не зберігаєте хліб у морозильній камері, уникайте попереднього нарізання буханця і нарізайте при необхідності. Нарізаючи буханець, ви створюєте велику площу поверхні для зростання плісняви.

6. Якщо у вас є хліб, який дуже довго простояв, найкраще підсмажити скибочки або зробити грінки.

7. Свіжоспечений хліб можна зберігати при кімнатній температурі (хліб без консервантів) приблизно 2-3 дні.

8. Хліб, приготовлений у промислових масштабах та куплений у супермаркеті, зберігається 5-7 днів за кімнатної температури.

9. Зберігання хліба у холодильнику продовжить термін його придатності на 5-10 днів.

10. У морозильній камері він збережеться протягом 3-4 місяців, потім його можна легко розморозити та розігріти.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також