Через війну, яка триває на території України понад дев'ять місяців, дефіцит товарів та підвищення цін на них багато господинь цього року набагато ретельніше готувалися до зими, а саме – заморозили деякі фрукти та овочі, а також зробили різну консервацію, у тому числі варення. Проте ніхто не застрахований від появи цвілі у банках із ним. theLime вирішив докладніше розповісти, що робити з таким продуктом і чи можна його вживати в їжу.

Фото: pinterest.com

Як виглядає пліснява? Біла, жовта або зелена пліснява на поверхні – це грибок, який вражає консервацію. Щоб колонії швидко розмножувалися, їм потрібні волога і кисень.

Причини появи плісняви:

    - висока вологість повітря в кухні в момент варіння варення (варення краще робити в сухий і сонячний день);

    Продовження після реклами
    РЕКЛАМА

    - ви використовували вологі ягоди;

    - мало поклали цукру у варення;

    - консервація зберігалася у сирому та вологому приміщенні;

    - недостатньо довго кип'ятили варення і воно не просочилося цукром;

    - залишили надто багато повітря між банкою та кришкою.

Читайте також: Скільки зберігається домашня тушонка та як продовжити термін її придатності.

Чи можна вживати в їжу варення, яке вкрилося пліснявою?

Цвілеві грибки дуже шкідливі для людини – вони можуть спричинити алергію, дисбактеріоз та інші захворювання. Тому в жодному разі такий продукт не можна їсти дітям, вагітним, мамам, що годують.

Якщо варення покрилося пліснявою тільки зверху тобто шар цвілі не перевищує 2 см, можна спробувати його врятувати. Якщо після того, як ви прибрали цвіль, все одно залишився запах або присмак грибок вразив консервацію до самого дна, і цьому продукту вже не можна допомогти.

Як врятувати варення?

1 спосіб заморожування

1. Беремо ложку і акуратно знімаємо плісняву кілька разів, не торкаючись нижніх (здорових) шарів.

2. Пробуємо варення – якщо немає запаху та смаку плісняви, перекладаємо його в чисту банку.

3. Ставимо банку в морозильну камеру, щоб знищити спори грибків.

2 спосіб кип'ятіння

1. Видаляємо цвіль ложкою і переливаємо варення в сотейник.

2. Додаємо цукор (200 г на 1 л варення) та варимо до появи пінки.

3. Пінку потрібно зняти і викинути, а варення з'їсти якнайшвидше, а краще використати для приготування пирогів або іншої випічки.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.