Через війну, яка триває на території України понад дев'ять місяців, дефіцит товарів та підвищення цін на них багато господинь цього року набагато ретельніше готувалися до зими, а саме – заморозили деякі фрукти та овочі, а також зробили різну консервацію, у тому числі варення. Проте ніхто не застрахований від появи цвілі у банках із ним. theLime вирішив докладніше розповісти, що робити з таким продуктом і чи можна його вживати в їжу.
Як виглядає пліснява? Біла, жовта або зелена пліснява на поверхні – це грибок, який вражає консервацію. Щоб колонії швидко розмножувалися, їм потрібні волога і кисень.
Причини появи плісняви:
- висока вологість повітря в кухні в момент варіння варення (варення краще робити в сухий і сонячний день);
- ви використовували вологі ягоди;
- мало поклали цукру у варення;
- консервація зберігалася у сирому та вологому приміщенні;
- недостатньо довго кип'ятили варення і воно не просочилося цукром;
- залишили надто багато повітря між банкою та кришкою.
Читайте також: Скільки зберігається домашня тушонка та як продовжити термін її придатності.
Чи можна вживати в їжу варення, яке вкрилося пліснявою?
Цвілеві грибки дуже шкідливі для людини – вони можуть спричинити алергію, дисбактеріоз та інші захворювання. Тому в жодному разі такий продукт не можна їсти дітям, вагітним, мамам, що годують.
Якщо варення покрилося пліснявою тільки зверху – тобто шар цвілі не перевищує 2 см, можна спробувати його врятувати. Якщо після того, як ви прибрали цвіль, все одно залишився запах або присмак – грибок вразив консервацію до самого дна, і цьому продукту вже не можна допомогти.
Як врятувати варення?
1 спосіб – заморожування
1. Беремо ложку і акуратно знімаємо плісняву кілька разів, не торкаючись нижніх (здорових) шарів.
2. Пробуємо варення – якщо немає запаху та смаку плісняви, перекладаємо його в чисту банку.
3. Ставимо банку в морозильну камеру, щоб знищити спори грибків.
2 спосіб – кип'ятіння
1. Видаляємо цвіль ложкою і переливаємо варення в сотейник.
2. Додаємо цукор (200 г на 1 л варення) та варимо до появи пінки.
3. Пінку потрібно зняти і викинути, а варення з'їсти якнайшвидше, а краще – використати для приготування пирогів або іншої випічки.
- Раніше ми розповіли, як довго та в яких умовах можна зберігати консервацію.
- Читайте також на theLime, як захистити хліб від цвілі без холодильника.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.