Лайм

Як врятувати варення, на якому з'явилася пліснява: прості способи

Візьміть собі на замітку

Через війну, яка триває на території України понад дев'ять місяців, дефіцит товарів та підвищення цін на них багато господинь цього року набагато ретельніше готувалися до зими, а саме – заморозили деякі фрукти та овочі, а також зробили різну консервацію, у тому числі варення. Проте ніхто не застрахований від появи цвілі у банках із ним. theLime вирішив докладніше розповісти, що робити з таким продуктом і чи можна його вживати в їжу.

Фото: pinterest.com

Як виглядає пліснява? Біла, жовта або зелена пліснява на поверхні – це грибок, який вражає консервацію. Щоб колонії швидко розмножувалися, їм потрібні волога і кисень.

Причини появи плісняви:

    - висока вологість повітря в кухні в момент варіння варення (варення краще робити в сухий і сонячний день);

    - ви використовували вологі ягоди;

    - мало поклали цукру у варення;

    - консервація зберігалася у сирому та вологому приміщенні;

    - недостатньо довго кип'ятили варення і воно не просочилося цукром;

    - залишили надто багато повітря між банкою та кришкою.

Читайте також: Скільки зберігається домашня тушонка та як продовжити термін її придатності.

Чи можна вживати в їжу варення, яке вкрилося пліснявою?

Цвілеві грибки дуже шкідливі для людини – вони можуть спричинити алергію, дисбактеріоз та інші захворювання. Тому в жодному разі такий продукт не можна їсти дітям, вагітним, мамам, що годують.

Якщо варення покрилося пліснявою тільки зверху тобто шар цвілі не перевищує 2 см, можна спробувати його врятувати. Якщо після того, як ви прибрали цвіль, все одно залишився запах або присмак грибок вразив консервацію до самого дна, і цьому продукту вже не можна допомогти.

Як врятувати варення?

1 спосіб заморожування

1. Беремо ложку і акуратно знімаємо плісняву кілька разів, не торкаючись нижніх (здорових) шарів.

2. Пробуємо варення – якщо немає запаху та смаку плісняви, перекладаємо його в чисту банку.

3. Ставимо банку в морозильну камеру, щоб знищити спори грибків.

2 спосіб кип'ятіння

1. Видаляємо цвіль ложкою і переливаємо варення в сотейник.

2. Додаємо цукор (200 г на 1 л варення) та варимо до появи пінки.

3. Пінку потрібно зняти і викинути, а варення з'їсти якнайшвидше, а краще використати для приготування пирогів або іншої випічки.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також