Лайм

Як врятувати розсаду від загибелі: народні засоби від хвороби чорна ніжка

Спробуйте ці прості способи

Досвідчені городники вже з перших днів весни, незважаючи на те, що ще дуже холодно, починають замислюватися над тим, що вони вирощуватимуть на заміській ділянці влітку. Тому чимало з них готують грунт для розсади, а також купують насіння або ж використовують старе, яке можна оживити двома способами. Однак багато хто стикається з такою хворобою розсади, як чорна ніжка. theLime вирішив докладніше розповісти, які народні засоби допоможуть врятувати рослини від загибелі.

Чорна ніжка – це група хвороб рослин, що викликається різними паразитними та напівпаразитними грибами, рідше бактеріями. Загальна ознака – почорніння кореневої шийки (звідси її назва). Рослина пригнічується, а згодом у місці почорніння з'являється гнилизна, і вона гине.

Слід зазначити, що чорною ніжкою, як правило, уражаються дуже молоді або сильно витягнуті та ослаблені сіянці. Доросла розсада з потужною кореневою системою здатна протистояти цьому захворюванню.

Зараження найчастіше відбувається через ґрунт або розсадну ємність, але якщо ви помітили, що почорніли всі рослини одночасно, це означає, що збудник знаходився в насінні.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Як знезаразити насіння для профілактики захворювань рослин: секрети досвідчених городників.

За допомогою яких препаратів можна подолати чорну ніжку:

- розчин марганцевокислого калію (0,2 г/л);

- розчин мідного купоросу (0,2 г/л);

- бордоська рідина (1%);

- колоїдна сірка.

Однак для молодих рослин сірка та купорос отруйні, а марганцівка може спричинити опік.

Впоратися на початковому етапі захворювання розсади можна за допомогою розчину харчової соди. У 0,5 л охолодженої кип'яченої води додаємо 1 ч. л. харчової соди. Заливаємо в пульверизатор і обприскуємо рослини та верхній шар ґрунту.

Також можна спробувати такий народний засіб – суміш деревного вугілля та попелу. Подрібнюємо вугілля та змішуємо його з попелом у пропорції 1:1. Отриманим порошком обробляємо посіви.

Розчин марганцівки необхідно використовувати дуже акуратно. Концентрацію необхідно зробити невисокою (слабко-рожевий розчин) та дочекатися повного розчинення кристаликів. Такий розчин виливаємо на ґрунт із ураженими рослинами.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Канал "СТБ" повідомив про рекордну кількість анкет після оголошення імені нового "Холостяка"

Творці Холостяка повідомили про велику кількість анкет після того, як оголосили ім'я нового героя Олександра Терена

"Суспільне" заперечило слова alyona alyona про штраф для української делегації на "Євробаченні-2024": що відомо

Суспільне Мовлення спростувало заяву alyona alyona про штраф української делегації за футболки з закликами звільнити військовополонених

Найбільша цінність мого життя: співачка Lama у День сім'ї показала романтичну світлину з коханим

У День сім'ї 2024 в Україні співачка Lama показала фото зі своїм обранцем Романом та висловилася про сімейні цінності