Лайм

Хто такий Святий Миколай і як він пов'язаний із даруванням подарунків: цікаві факти

День Святого Миколая відзначають 6 грудня

Після переходу на новоюліанський церковний календар День Святого Миколая в Україні святкують 6 грудня. Окрім нової дати, українців також цікавить походження свята та факти про знаменитого свяого. TheLime зібрав найважливіші та найцікавіші з них.

Читайте також: Церковний календар на грудень: повний перелік свят.

Святий Миколай, також відомий як Миколай Чудотворець чи Миколай Мирлікійський, був християнським єпископом, який жив у IV столітті у місті Мира на території сучасної Туреччини. Його широко шанують як святого у різних християнських традиціях, і він особливо відомий своєю щедрістю та добротою до дітей.

Фото: Wikipedia / Getty Images

Одна з найвідоміших історій про Святого Миколая розповідає про те, як він подарував посаг трьом збіднілим сестрам, рятуючи їх від злиднів. За легендою, він зробив це таємно, доставивши вночі мішки із золотом до їхнього дому.

Миколай служив єпископом Мирлікійським і обіймав цю посаду під час гонінь на християн. Його часто зображують в єпископському одязі і з пастирською палицею. Також Миколаю приписують численні дива, у тому числі заспокоєння шторму на морі, порятунок потопаючих, визволення полонених та приречених на смерть, зцілення хворих та навіть воскресіння мертвих.

Свято Святого Миколая відзначається 6 грудня у західно-християнських традиціях, а з 2023 року також і в Україні. Цей день традиційно пов'язаний з даруванням подарунків та благодійними акціями.

Читайте також: Куди Миколай кладе подарунки для дітей: традиції свята, які потрібно знати батькам.

Образ Святого Миколая вплинув на розвиток сучасної фігури Санта-Клауса. Його перетворення на символ Різдва відбулося внаслідок поєднання релігійних традицій, фольклору та культурної еволюції.

Придане для трьох дів (Джентіле да Фабріано, бл. 1425) Фото: Wikipedia

Голландські поселенці у Новому Світі принесли із собою традицію "Сінтерклаас" – саме так вони називали Святого Миколая. У їхньому фольклорі Сінтерклаас зображувався як бородатий чоловік, який приносив дітям подарунки. Святкування влаштовували ввечері 5 грудня, і воно включало прибуття Сінтерклааса на коні.

У 18 та 19 століттях різні культурні елементи об'єдналися, сформувавши американську фігуру Санта-Клауса. Образ бородатого старого став набувати світського та комерційного характеру.

Цікаво, що у 20 столітті рекламна кампанія Coca-Cola зі святковим Санта-Клаусом ще більше зміцнила сучасний образ Санти. Зображення Санти в червоному костюмі, створене компанією, стало культовим і набуло широкого визнання як символ Різдва.

Читайте також: Перед Миколаєм чи на Різдво: у які дати потрібно ставити ялинку на 2024 рік.

Сьогодні Святий Миколай в образі Санта-Клауса є центральною фігурою світського святкування Різдва на Заході.

Святий Миколай - прообраз сучасного Санта-Клауса Фото: Wikipedia

В Україні існували свої давні традиції святкування Дня Святого Миколая. Цього дня дітям дарували святкове печиво під назвою "миколайчики". Господарі варили пшеничне пиво та ритуальний мед, а також кутю та узвар для вшанування Чудотворця. Також у це свято заведено було розраховуватися з боргами, прощати оддне одного, миритися.

Дізнайтесь також рецепт "миколайчиків" - традиційних пряників на медовому тесті.

Цікаві новини для вас:

Як вибрати якісну штучну ялинку до зимових свят: ключові моменти.

Як зустрічати Новий рік 2024, щоб залучити удачу: "улюблені" кольори Дракона.

Коли Різдво та Святий вечір у 2023 році: нова дата свята та головні традиції.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита