Лайм

Пісню фіналіста Нацвідбору на "Євробачення-2024" Yaktak підозрюють у плагіаті: деталі скандалу

Артист і його команда прокоментували ситуацію

У мережі продовжується активне обговорення конкурсних пісень фіналістів Нацвідбору на "Євробачення-2024". Так, раніше користувачі мережі запідозрили у плагіаті учасників гурту NAHABA з композицією "GLASSS" і розкритикували Alyona Alyona і Jerry Heil за згадку Матері Терези у їхній композиції. Цього разу черга дійшла до виконавця Yaktak (справжнє ім'я - Ярослав Карпук). Його трек для конкурсу під назвою "Lalala" теж запідозрили у можливій неоригінальності.

Зокрема, блогер та музичний критик Ваня Рассел в опублікованому на YouTube відео стверджує, що пісня артиста схожа на композицію виконавиці Many під назвою "Varto". Її випустили ще у жовтні минулого року, проте наразі вона неочікувано зникла з усіх стрімінгових платформ.

Читайте також: Зіркова трійка: стали відомі імена ведучих Нацвідбору на "Євробачення-2024".

Ваня РасселФото: YouTube

У команді Ярослава вже прокоментували ситуацію та заявили, що композиція "Lalala" є новою і раніше її ніде не могли чути. Менеджери співака пояснили, що чимало учасників "Євробачення" використовують для своєї творчості так звані семпли - уривки музики, вирізані або записані з різних джерел. Їх знаходять на платформах Splice, Loopcloud, Sounds та ін.

"Це портали з семплами, які є доступними для всіх роками. Безліч артистів використовують їх у своїх піснях, але їх пісні не втрачають унікальність через використання вже доступних семплів. Тобто будь яка пісня, будь якого артиста може мати інструменти в собі, які вже десь використовувались", - кажуть у команді Yaktak.

Читайте на тему: Хто представить Україну на "Євробаченні-2024": букмекери озвучили прогноз Нацвідбору.

YAKTAKФото: instagram.com/yaktak_official

"Також біт з цими семплами використовувала до цього співачка Many, оскільки біт здавався в лізинг на одному з ресурсів. Але згідно з умовами ексклюзивних прав на всі семпли з цього біта, всі, хто використовував його в лізинг, повинні видалити свої пісні з використанням цього біта з усіх платформ. Тому співачка Many теж видалила пісню з використанням цього біта", - також коментує ситуацію артист та його команда, їхня заява вже з'явилася в Telegram-каналі Рассела.

На ситуацію відреагували і голова делегації від України на "Євробаченні" Оксана Скибінська. Вона повідомила, що команда Yaktak надала документи, які підтверджують права співака на дану композицію, зокрема і на основний біт. Також делегація звернулася до організаторів конкурсу та запитала у них, чи може ця пісня виконуватися на заході у разі перемоги на Нацвідборі. Там дали ствердну відповідь.

Оксана СкибінськаФото: t.me/vanyarussell

Команда учасника YAKTAK надала документи, що підтверджують ексклюзивні права на всі елементи, що були використані для створення пісні. Зокрема біт, що ліг в основу музики цієї композиції, ексклюзивно належить YAKTAK, - заявила Скибінська, слова якої публікує Рассел в ншому пості. - З урахуванням підтвердження від ЄМС щодо можливості участі цієї пісні у "Євробаченні" організаційний комітет ухвалив рішення про продовження участі YAKTAK у Національному відборі на "Євробачення-2024".

  • Нагадаємо, після виходу конкурсної пісні Ярослава "Lalala" дехто з користувачів мережі висловив думку, що це "не зовсім формат "Євробачення". Дізнайтесь, як на це відреагував артист.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Найгірше позаду: комік Віктор Розовий вперше після важкого поранення висловився про свій стан

Віктор Розовий вийшов на зв'язок у соцмережах та розповів про свій стан після важкого поранення голови - комік показав фото з лікарні

Де дивитися фінал "Євробачення-2024", в якому Україна змагається за перемогу

Коли фінал "Євробачення-2024" та під яким номером виступатимуть alyona alyona та Jerry Heil - де дивитися виступ України у фіналі

ЗМІ показали відео, як працівники ТЦК зупинили в Києві Monatik: співак відреагував

Дмитра Монатіка у Києві зупинили представники ТЦК та перевірили документи - співак прокоментував ситуацію - відео