Лайм

Що зараз з EL Кравчуком - співаком, який був одним із секс-символів української естради 1990-х

Артист активно працює над новою музикою та у театрі

У 1990-х роках український шоу-бізнес формувався і наповнювався десятками гучних імен, і деякі з них досі на слуху - Ірина Білик, Наталія Могилевська, Олександр Пономарьов та багато інших. Деякі артисти з тих чи інших причин втратили колишню медійність і сьогодні працюють над тим, щоб голосно заявити про себе. Серед них - EL Кравчук, якого називали одним із секс-символів української естради. Розповідаємо, чим зараз займається виконавець хітів "Доля", "Нічий" та "Війна завжди війна".

Читайте також: Вступив до лав ЗСУ і втратив слух: що стало зі співаком Юрком Юрченком.

Справжнє ім'я співака – Андрій Остапенко-Кравчук. У 1995 році він став переможцем фестивалю "Червона рута", після чого його популярність підігрівали численні телеефіри, кліпи та культова музична програма "Територія А". У епатажного блондина з млосним голосом було безліч фанатів, він заробляв великі гроші на концертах і в клубах, а в 1997 році вийшов його успішний альбом "Нічий".

"У 1997 році у мене були жінки топлес у балеті. Я хотів робити революцію - сексуальну, свободи, кохання. Я був сміливим і багато робив для того, щоб у молодих людей сьогодні була можливість для самовираження. Багато артистів робили тоді все, щоб сьогодні суспільство було толерантним до вільних проявів, не лише в особистому житті, а й зовні", - розповів він в інтерв'ю Аліні Доротюк.

Фото: https://www.instagram.com/el.kravchuk/

На піку популярності EL Кравчук раптово розірвав стосунки із продюсером Євгеном Рибчинським, покинув сцену та пішов у театр. Артист грав в авангардній постановці Андрія Жолдака "Гамлет. Сни", гастролював в Україні і за кордоном, але з поля зору шанувальників зник на 6 років.

"Я був легковажним. Співати часу не було. Прийшов після цього до Кузьми Скрябіна, він написав для мене пісню "Душа", яка була поверненням у шоу-бізнес", - розповів співак.

Андрій Остапенко-Кравчук у п'єсі "Гамлет. Сни" Фото: https://www.instagram.com/el.kravchuk/

На жаль, у 2000-х ситуація в українському шоу-бізнесі дуже змінилася. Наших зірок почали витісняти російські виконавці, співати українською мовою стало складно, і україномовні пісні не завжди хотіли включати на радіо. Багато артистів, включно з Іриною Білик, перейшли на російську мову. Те саме сталося і з Кравчуком, хоча він не картає себе за це. "Ніхто мені тоді не казав, що не можна співати російською. Зараз таких помилок немає", - відповідає артист.

Читайте також: Як склалася доля Дани Інтернешнл - трансгендерної співачки, яка виграла "Євробачення" з хітом "Diva".

EL Кравчук гостро сприймає запитання, чому він "втратив колишню славу". Багато в чому це пов'язано із засиллям російських артистів на українській сцені 2000-х. Також зараз організатори великих заходів не поспішають кликати його на виступи. Стосується це і концерту на честь 30-річчя Незалежності України (2021), і новорічного концерту 2023-го.

"Я ходив на всі кастинги, починаючи з "Вечорів на хуторі поблизу Диканьки", а тебе не беруть, беруть Баскова та Кіркорова. А потім мене запитують, де я був. А де я зараз у новорічну ніч? Чому я, людина, яка вже 28 років у шоу-бізнесі, там не співаю? Чому там співає, наприклад, Монатік чи Дорофєєва?" – обурився співак в інтерв'ю Доротюк.

Ще з часів студентства Андрій Кравчук дружить із Андрієм Данилком, але навіть той не зміг сприяти гучному поверненню артиста на телеканали.

"Зверніть увагу на мене, я був, є і буду. Було дуже боляче, коли в День Незалежності на Майдані жодної моєї пісні не прозвучало. На жаль. Як я можу після цього говорити: "Допоможіть мені яскраво повернутися?" Так, у мене немає волохатої лапи продюсера чи грошей Жені Рибчинського. Але є я та мої пісні", - заявив артист.

Читайте також: Куди зник співак Євген Літвінкович – зірка українських вокальних шоу, якого називали жінкою.

Сьогодні 46-річний EL Кравчук дає переважно безкоштовні благодійні концерти, зокрема і для військових. Як і більшість артистів, під час повномасштабної війни він має проблеми із заробітком.

"Даю 5-10 концертів на місяць. Всі концерти зараз благодійні, зовсім не даю комерційних. Я живу за рахунок заохочень, які маю, за рахунок допомоги друзів і тих людей, які поважають мою творчість. Я читаю лекції шоу-бізнесові в Полтавському університеті. Навчаюся в аспірантурі зараз, хочу бути доктором філософії. Тому я взяв курс для студентів, і вони мене дуже розвивають. Ми спілкуємося про основи кіно- і театрального мистецтва. Можна жити, якщо в тебе є якась мета", - каже він.

Фото: https://www.instagram.com/el.kravchuk/

За час повномасштабної війни Кравчук один раз виїжджав з України на концерт в Іспанії, після чого повернувся. Він дуже сердиться на артистів, які скористалися листом від Мінкульту та втекли за кордон.

В Україні EL Кравчук продовжує займатися творчістю, після 2022 року вийшло кілька його синглів: "Без страху" (2022), "Тато" (2022), "Кіт-Собака" (2023), "Додому" (2023), "Різдвяний рай" (2023). Також артист готує перевидання свого культового альбому 1997 року "Нічий", а у Харківському театрі Шевченка працює над проектом "Шевченка 2.0" як вокаліст і актор.

Фото: https://www.instagram.com/el.kravchuk/

Щодо особистого життя артиста, про нього він говорить неохоче. 4 квітня 2022 року Андрій втратив батька. Той хотів бути похованим у Бородянці, яка на той час була лише звільнена від росіян. Виконати його останнє бажання було складно, але артистові вдалося. У цьому йому фінансово допоміг Андрій Данилко.

"Батько жив би і жив, якби ракети не літали щодня над головою. Дуже складно було бачити, як він у 80 років плаче на балконі", - зізнавався артист.

Читайте також: Де зараз Сергій Міхалок, який під час війни збирався одружитися з молодою українкою.

Що ж до орієнтації, EL Кравчук не реагує на спекуляції та підвищений інтерес публіки. Він зізнається, що нині один, і часу на стосунки не має через активний творчий процес.

"Зараз не хочу про орієнтацію і стосунки говорити, тому що війна. Коли буде кохання, я розповім. Але те, що я мрію про сім'ю та дитину, це правда. Я просто хочу бути корисним, хочу більше наближати перемогу", - каже він.

Фото: https://www.instagram.com/el.kravchuk/

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Ніно Катамадзе - грузинська співачка, яка планувала переїхати жити в Україну під час війни

Грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка рік тому заявляла про плани переїхати до України, заявила, що залишиться в Грузії, щоб продовжувати допомагати українцям

Травесті-діва Монро прокоментувала ставлення до можливої мобілізації після прийняття нового закону

Після ухвалення нового закону про мобілізацію трансгендерна Діва Монро заявила, що готова відвідати ТЦК

Хто виступатиме у першому півфіналі "Євробачення-2024": пісня України та інших країн-учасниць

Коли виступатиме Україна на "Євробаченні-2024" - пісня alyona alyona і Jerry Heil та інших учасників першого півфіналу, що відбудеться 7 травня