Лайм

"20 днів у Маріуполі": що відомо про фільм і де його дивитися після перемоги на "Оскарі"

Важливі факти про українську документальну стрічку

Стрічка Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" отримала "Оскар-2024" у категорії "Найкращий документальний фільм". Ця перемога стала історичною, оскільки раніше жоден український фільм не потрапляв до номінації на премію Американської кіноакадемії, не кажучи вже про перемогу. Розповідаємо, що треба знати про стрічку і де її можна подивитися.

Читайте також: "Опенгеймер" - найкращий фільм: повний список переможців премії "Оскар-2024".

Режисер "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов та команда фільму Фото: Getty Images

"20 днів у Маріуполі": сюжет і трейлер фільму

"20 днів у Маріуполі" - документальний фільм, і сюжет його описує події, що відбувалися в облозі українського міста на початку повномасштабного вторгнення РФ.

Знімальна група стрічка (режисер Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василиса Степаненко) опинилися в Маріуполі 23 лютого 2022 року, лише за годину до заходу російських військ. У той час як решта закордонних журналістів попрямувала до Києва, де очікувалася вирішальна битва, Чернов із колегами вирішили залишатися в Маріуполі. Коли місто опинилося в облозі, вони зафіксували воєнні злочини російської армії.

Фото: https://20daysinmariupol.com/

Мстислав Чернов зняв близько 30 годин відео, але з Маріуполя зміг надіслати лише 40 хвилин матеріалу. Євген Малолєтка робив фотографії, які на той час облетіли весь світ. У фільмі "20 днів у Маріуполі" глядачі бачать страшні кадри вторгнення - бомбардування житлових будинків, обстріл пологового будинку, загибель дітей та дорослих, масові поховання цивільних та інші жахливі події облоги.

Читайте також: Мстислав Чернов отримав перший "Оскар" для України: що відомо про режисера "20 днів у Маріуполі".

Через 20 днів роботи команда фільму змогла залишити Маріуполь, і з собою на жорстких дисках вони вивезли фото та відео, що увійшли до фільму. Чернову та його колегам довелося пройти 15 російських блокпостів, але вони змогли зберегти надважливий матеріал.

Фото: https://20daysinmariupol.com/

У трейлері фільму "20 днів у Маріуполі" глядач бачить лише деякі кадри знищення міста та його жителів росіянами. Сам Мстислав Чернов зізнався, що за 8 років його роботи в зонах воєнних конфліктів, включаючи Сирію та Ірак, пережите в Маріуполі стало найстрашнішим.

"20 днів у Маріуполі" на премії "Оскар-2024"

Фільм "20 днів у Маріуполі" був фаворитом оскарівських перегонів задовго до церемонії нагородження 10 березня. Після прем'єри на американському кінофестивалі "Санденс" він отримав багато престижних світових та українських нагород, включаючи BAFTA-2024, Пулітцерівську премію, Національну премію ім. Тараса Шевченка. Також Мстислава Чернова за роботу було нагороджено премією Гільдії режисерів США.

На церемонії нагородження премії "Оскар" Чернов виступив із промовою, яка зворушила багатьох. Він заявив, що хотів би обміняти свою нагороду на те, щоб Росія ніколи не вторглася до України, не вбивала його співвітчизників, не окупувала та не руйнувала українських міст.

Фото: Getty Images

"Я вдячний. Але, напевно, я буду першим режисером на цій сцені, який хотів би не робити цей фільм. Я хотів би мати можливість обміняти це на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста, - сказав режисер. - Я би віддав цю нагороду, щоб Росія не вбивала моїх земляків, звільнила всіх українських військових та цивільних, які зараз у в'язницях. Я не можу змінити минуле. Але всі ми можемо зробити так, щоб правда перемогла. І люди Маріуполя, як і всі інші, хто віддав свої життя, ніколи не будуть забуті. Тому що кінематограф формує спогади, а спогади формують історію. Тому дякую вам усім, дякую Україні! Слава Україні!"

Читайте також: Страшна ціна за нагороду: Олена Зеленська відреагувала на перший український "Оскар".

Пізніше на прес-конференції Мстислав Чернов додав, що сьогодні у світі між політиками точаться суперечки щодо подальшої допомоги України, і це є надзвичайно небезпечною тенденцією.

"Зараз, на жаль, тема допомоги Україні стала предметом суперечок серед політиків у всьому світі. Я сподіваюся, що наш фільм нагадає всім: це гуманітарна катастрофа, а не політичне питання. Це питання допомоги людям, яких атакують та вбивають. Маріуполь репрезентує всі українські міста, які були знищені. Ми маємо честь говорити про Україну та ці міста, які були окуповані, нагадувати світові, що важливо допомагати та думати, як зупинити це вторгнення", - сказав режисер.

Де подивитися фільм "20 днів у Маріуполі"

Оскільки Чернов у Маріуполі працював як відеограф Associated Press, а виробництвом фільму займалася американська компанія PBS Frontline, то зараз подивитися фільм онлайн можна лише у США на YouTube-каналі PBS.

В Україні на цифрових платформах "20 днів у Маріуполі" поки що офіційно не доступний. Він, однак, уже двічі був в українському кінопрокаті, і у 2024 році став найкасовішим українським документальним фільмом.

Після перемоги на "Оскарі-2024" фільм "20 днів у Маріуполі" показують у кінотеатрі "Жовтень" у Києві, мережі кінотеатрів Multiplex у Києві та Дніпрі, кінотеатрі "Ліра" у Києві. Також інформацію про покази доступна на сайті стрічки. Незабаром документальний фільм буде доступним для перегляду онлайн і в Україні.

Раніше український бренд показав знаковий елемент костюма режисера "20 днів у Маріуполі" на "Оскарі": фото.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Ніно Катамадзе - грузинська співачка, яка планувала переїхати жити в Україну під час війни

Грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка рік тому заявляла про плани переїхати до України, заявила, що залишиться в Грузії, щоб продовжувати допомагати українцям

Травесті-діва Монро прокоментувала ставлення до можливої мобілізації після прийняття нового закону

Після ухвалення нового закону про мобілізацію трансгендерна Діва Монро заявила, що готова відвідати ТЦК

Хто виступатиме у першому півфіналі "Євробачення-2024": пісня України та інших країн-учасниць

Коли виступатиме Україна на "Євробаченні-2024" - пісня alyona alyona і Jerry Heil та інших учасників першого півфіналу, що відбудеться 7 травня