Лайм

Джоан Роулінг звинувачують у розпалюванні ненависті до трансгендерів: поліція відповіла на скарги

Позицію письменниці критикують транс-активісти

Поліція Шотландії заявила, що коментарі Джоан Роулінг про трансгендерних людей, зроблені в соціальних мережах, не порушують новий закон про злочини на ґрунті ненависті і не вважаються кримінальним злочином. Про це повідомляє ВВС.

Читайте також: Путін згадав Джоан Роулінг у своєму випаді проти Заходу - авторка "Гаррі Поттера" дала відповідь.

Джоан Роулінг Фото: Getty Images

Нагадаємо, що скандал навколо авторки "Гаррі Поттера" спалахнув ще у 2020 році. Тоді письменниця відмовилася прирівнювати трансгендерних жінок до біологічних, чим розлютила транс-активістів.

1 квітня 2024 року в Шотландії набув чинності новий закон про злочини на ґрунті ненависті, згідно з яким принизливі коментарі, що ґрунтуються на інвалідності, релігії, сексуальній орієнтації, трансгендерній ідентичності або інтерсексуальності, можуть кваліфікувати як кримінальний злочин. Після цього поліція отримала понад 3000 скарг, у тому числі й на Джоан Роулінг. Представники поліції підтвердили, що скарги були отримані, але жодних дій стосовно Роулінг не буде вжито.

Письменниця вже відреагувала на новину у соціальній мережі X (Twitter).

"Я сподіваюся, що ця заява заспокоїть кожну жінку в Шотландії, яка бажає відстоювати реальність і важливість біологічної статі, і я вірю, що до всіх жінок – незалежно від біографії чи фінансових можливостей – ставитимуться однаково за законом, - написала вона. - Якщо вони переслідують жінку за те, що вона просто назвала чоловіка чоловіком, я повторю слова цієї жінки, і вони зможуть звинуватити нас обох".

Читайте також: Серіал про Гаррі Поттера знімуть із абсолютно новими акторами: що про нього відомо.

Фото: https://twitter.com/jk_rowling

Тим часом Кеті Нівз, транс-жінка, призначена делегаткою ООН у Великій Британії, вже розкритикувала дії шотландської поліції.

"Джоан Роулінг - хуліганка, і цей закон був розроблений, щоб зупинити знущання. Якщо вони не збираються забезпечувати його дотримання, це дуже розчаровує, - сказала вона BBC. - Вона включила мене та деяких інших трансгендерів до списку сексуальних злочинців і розповіла про це 14 мільйонам своїх підписників. Це розпалило ненависть, і в результаті я отримала тисячі хейтерських повідомлень" .

Кеті Нівз також заявила, що подасть скаргу до поліції, проте раніше юрист Нік МакКеррелл заявив у програмі BBC Radio Scotland, що Джоан Роулінг навряд чи притягнуть до відповідальності.

"Критерій у законодавстві свідчить, що ви повинні погрожувати та ображати когось своїми висловлюваннями, що по суті означає, що ви маєте викликати у людини страх і тривогу. Є тест на розпалювання ненависті, який визнають суди. Розпалювання ненависті – це досить високий рівень. Тому будь-яка група, яка думає, що новий закон знизить цей поріг, помиляється", - сказав він.

Раніше Джоан Роулінг пояснила своє ставлення до трансгендерів у чесному есе.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Зі мною все гаразд: Чарльз III висловився про свій стан під час відвідування онкологічного центру

Чарльз III повернувся до королівських обов'язків та відвідав онкологічний центр - король сказав, що почуває себе добре

Де зараз Ніно Катамадзе - грузинська співачка, яка планувала переїхати жити в Україну під час війни

Грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка рік тому заявляла про плани переїхати до України, заявила, що залишиться в Грузії, щоб продовжувати допомагати українцям

Травесті-діва Монро прокоментувала ставлення до можливої мобілізації після прийняття нового закону

Після ухвалення нового закону про мобілізацію трансгендерна Діва Монро заявила, що готова відвідати ТЦК