Лайм

Хотіли зібрати кошти на ЗСУ: українських блогерів звинуватили в расизмі через пародію на Тіну Тернер

Зірки соцмереж здивували швидкою реакцією

Українські блогери, у числі яких Богдан Буше, Женя Таллер, Вікторія Маремуха, Сабіна Мусіна та Настя Єлісєєва, опинилися в центрі скандалу через звинувачення у расизмі. Вони записали кавер на пісню "Cheri Cheri Lady" гурту Modern Talking, щоб зібрати гроші для ЗСУ, і у ролику Мусіну загримували під Тіну Тернер.

Такий прийом називається blackface і вважається расистським. "Це коли неblack виконавці фарбують обличчя, щоб зобразити карикатуру на темношкірих. Тоді як для більшості із нас це просто весела пародія на Тіну Тернер, для афроамериканців це приниження", - пише Telegram канал "Культурна Прачечна".

Читайте також: Недогледіли: Потап прокоментував скандал з виступом на концерті "Російське ретро" у Німеччині.

Фото: t.me/Kulturnaya_Prachechnaya

На відео звернув увагу американський журналіст Террелл Джермейн Старр, який назвав ролик расистським. Сам він, як відомо, підтримує нашу країну у період повномасштабної війни, а у соцмережах поруч з його іменем можна навіть побачити український прапор.

"Я повністю підтримую Україну та її зусилля зібрати гроші, але чому цим українським інфлюенсерам потрібно використовувати чорне "обличчя", щоб зіграти Тіну Тернер? - йдеться у його заяві. - Це надзвичайно расистсько. Це не нормально, і я не буду про це мовчати. Я підтримував і захищав Україну більше десяти років і продовжуватиму це робити. Але це я захищати не буду".

коментар американського журналістаФото: twitter.com/terrelljstarr

Після критики блогери прийняли рішення видалити ролик. Тим часом Мусіна на тлі цієї ситуації пригадала, з якими образами стосовно зовнішності вона стикалася у своєму минулому. Зірка соцмереж опублікувала відповідну публікацію у своєму каналі в Telegram.

"Я, як людина, яка сама майже все життя була під тиском своєї крові та отримувала різні образи і звинувачення в свою адресу, на кшталт: "хачік", "жидовка", "чорномаза", "зверьйо"… Навіть під час війни я отримую коменти, що я ніяка не українка і що мені треба звалити в гори - не могла образити своїми діями інших людей. Я сподіваюсь на розуміння ситуації та визнання відсутності наміру заподіяти шкоди. Blackface - для мене про приниження, образу, гіперболізацію. Це про сміх над статусом та положенням. Але це було моє бачення. Воно було хибним. Ми образили двох людей особисто, цього нам достатньо, щоб прибрати все". Мусіна додала, що після видалення відео збір для військових все одно продовжиться.

Читайте на тему: Джоан Роулінг звинувачують у розпалюванні ненависті до трансгендерів: поліція відповіла на скарги.

блогерка Сабіна МусінаФото: instagram.com/saba.musina

Користувачі мережі у коментарях під відео, який публікує "Культурна Прачечна", також висловили своє невдоволення з приводу скандалу. Більшість юзерів написали, що створювати подібний контент, у цьому випадку з пародією на Тіну Тернер, - не надто вдала ідея.

Нагадаємо, американська співачка Тіна Тернер, яку називали "королевою рок-н-ролу", пішла з життя у травні минулого року. Їй було 83 роки. Артистка померла померла після тривалої хвороби, у своєму будинку в швейцарському Кюснахті неподалік Цюриха.

Тіна Тернер померла 24 травня 2023 рокуФото: Getty Images

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! ідписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Ніно Катамадзе - грузинська співачка, яка планувала переїхати жити в Україну під час війни

Грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка рік тому заявляла про плани переїхати до України, заявила, що залишиться в Грузії, щоб продовжувати допомагати українцям

Травесті-діва Монро прокоментувала ставлення до можливої мобілізації після прийняття нового закону

Після ухвалення нового закону про мобілізацію трансгендерна Діва Монро заявила, що готова відвідати ТЦК

Хто виступатиме у першому півфіналі "Євробачення-2024": пісня України та інших країн-учасниць

Коли виступатиме Україна на "Євробаченні-2024" - пісня alyona alyona і Jerry Heil та інших учасників першого півфіналу, що відбудеться 7 травня