Лайм

В цей день жінкам забороняли ходити з розпущеним волоссям: яке свято 24 липня і що треба зробити

Церква в цей день вшановує пам'ять святих Бориса і Гліба

У середу, 24 липня, віряни вшановують пам’ять святих мучеників Бориса і Гліба, які були улюбленими синами Володимира Великого. Рівноапостольний князь Володимир Святославович прагнув зміцнити християнство на Русі після його прийняття у 988 року.

theLime розповідає історію свята, традиції і прикмети цього дня.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік.

Борис (у хрещенні Роман), який був князем Ростова, і Гліб (у хрещенні Давид), що правив у Муромі, народилися у 980-х роках незадовго до хрещення Київської Русі. Вони були рідними братами та синами київського князя Володимира Святославовича, в дитинстві здобули гарну освіту, а також читали чимало релігійної літератури, хотіли присвятити своє життя Господу.

Після смерті Володимира 1015 року його син Святополк Окаянний, який бажав захопити владу, вчинив змову проти своїх братів. Святополк відправив вбивць до Бориса, який у той час перебував на річці Альта зі своїм військом. Спочатку Святополк вбив Бориса, а через деякий час у гирлі річки Смядин (недалеко від Смоленська) було вбито і Гліба.

Церква зарахувала князів Бориса і Гліба до лику святих за їх мученицьку смерть від одновірців. Вони стали першими за часів Київської Русі святими, яких канонізували як мучеників-страстотерпців.

Спочатку святих Бориса і Гліба особливо вшановували як цілителів, а згодом – як заступників усіх руських князів – святих родичів. Їх визнають помічниками в битвах, ними закликають до єдності Русі та припинення міжусобних воєн. У літописах є згадки про чудеса зцілення, що відбувалися біля їхньої труни.

На честь святих Бориса і Гліба збудовано багато церков в Україні. Їх пам'ять ще вшановують 15 травня - саме цього дня їх мощі перенесли до храму у Вишгороді.

Прикмети 24 липня

В день Бориса і Гліба визначали, якою буде зима.

  • Тепло і сонячно - зима буде холодною, йде дощ - чекати сніжну і теплу зиму.
  • Дощ з ранку - до погожого і ясного дня.
  • Мухи з ранку дзижчать - до сонячної погоди.
  • Якщо ж мух не чути, то буде дощ.
  • Південний вітер - до негоди.
  • Курчата до курки тиснуться - до затяжних дощів.
  • Роса до полудня - буде гроза.
  • З осики пух полетів - пора збирати підосичники.

Читайте також: Які прізвища в Україні мають "церковний слід": повний список.

Що не можна робити

В цей день жінкам забороняли ходити з розпущеним волоссям - наші предки вірили, що в цей день в ньому могла заплутатися нечисть, яка погіршить стан волосся.

Якщо починається гроза, не залишайте вікна відчиненими: в будинок може потрапити нечиста сила, яка нашкодить вашій родині.

Цього дня намагалися не йти на поля працювати, щоб не було пожеж і блискавиць, що можуть спалити сіно.

Що можна робити

Жінки обов'язково збирали ягоди черемхи, щоб приготувати компоти і заготівлі на зиму. Вважалося, що їх потрібно висушити, тоді всі лікувальні властивості зберігатимуться якнайдовше.

Цікаві новини для вас:

  1. Можна зібрати ще один урожай: посівний календар на серпень.
  2. Беріть долю в свої руки: гороскоп на тиждень з 22 по 28 липня для всіх знаків Зодіаку.
  3. Спека спаде: синоптик дав обнадійливий прогноз на тиждень.

Новини партнерів

Читайте також