Лайм

Робіть сьогодні все мовчки: яке свято 3 серпня і чому в цей день заборонено говорити

В народі вірили, що кожне сказане слово має велике значення

У суботу, 3 серпня, за новим православним календарем - день пам’яті святих преподобних Ісаакія, Далмата і Фавста. За старим стилем сьогодні вшановують чудотворця Онуфрія Мовчазного і пророка Єзекіля. В народі з цим днем пов'язують багато традицій і прикмет.

theLime розповідає історію свята, його традиції, прикмети і звичаї цього дня, а також про те, що можна і не можна робити.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік.

Преподобний Ісаакій (Ісакій) Далматський був ченцем, відомим своїм подвижницьким життям та боротьбою проти аріанства. Він народився в Сирії та прийняв чернецтво у молодому віці. Під час правління імператора Валента (364–378) Ісаакій відважно виступив проти аріанства, єресі, яка заперечувала божественну природу Ісуса Христа. Він прийшов до Константинополя і наполегливо молився за закінчення гонінь на православних християн.

Ісаакій був знаменитим аскетом і заснував монастир біля Константинополя, який згодом став центром монашого життя. Він помер мирно у віці близько 80 років.

Преподобний Далмат був одним із учнів Ісаакія. Він став наступником Ісаакія як ігумен (абат) монастиря. Під його керівництвом монастир Далмата (або Ісаакія) став ще більш відомим. Далмат, як і його наставник, був відомий своїм подвижництвом і боротьбою проти аріанства. Він також виступав проти несторіанства, єресі, яка заперечувала єдність божественної та людської природ в Ісусі Христі. Далмат помер у 5 столітті, залишивши по собі пам'ять як великого подвижника і захисника віри.

Преподобний Фавст був ченцем і подвижником, який жив у монастирі, заснованому Ісаакієм та Далматом. Він відомий своїм благочестивим життям і підтримкою своїх наставників у боротьбі проти єресей. Про його життя відомо небагато, але він згадується разом з Ісаакієм та Далматом як приклад вірності і духовної мужності.

Читайте також: Які прізвища в Україні мають "церковний слід": повний список.

Прикмети про погоду 3 серпня

В цей день спостерігали за погоду і завбачали, якими будуть осінь і зима.

  • Якщо погода 3 серпня сира і тепла, то в лісі вродить багато грибів.
  • Сороки голосно кричать і не затихають - до теплої зими.
  • Якщо на калині з'явилося багато ягід, то осінь буде холодною і сніжною.
  • Риба плескається біля поверхні води - до спекотної і сонячній погоді.
  • Чим більше жолудів на дубі, тим урожайнішим буде рік.
  • Туман низько над землею стелиться - до спеки.
  • Чим вищі мурашники, тим холодніше буде зима.

Що можна робити 3 серпня

3 серпня селяни збирали врожай фруктів і ранніх овочів. Починали збирати яблука, але не їли до Яблучного Спаса (6 серпня). Також збирали малину, ожину, аґрус, черемху і калину, які господині сушили на зиму, пекли пироги і ліпили вареники.

3 серпня традиційно дуже вдалий день для будівництва і ремонту дрібних предметів. Чоловіки цього дня займалися ремонтом льохів і сараїв. Приміщення обробляли від грибка та гризунів, білили стіни і прибирали сміття. Потім у прибрані приміщення засипали зерно.

Що не можна робити 3 серпня

Згідно з прикметами, всю роботу 3 серпня треба робити мовчки - тільки тоді всі справи закінчаться успішно. Також цього дня загалом важливо стежити за словами.

В народі вірили, що кожне сказане слово має велике значення і тягне за собою серйозні наслідки. Тому в цей день заборонялося базікати, розповідати чужі секрети, брехати й лихословити, обмовляти й ображати інших людей, адже все висловлене зло може повернутися бумерангом.

Також не можна вимовляти обіцянки, які не зможете виконати. Не варто й загадувати вголос бажання, інакше вони збудуться не так, як ви хочете.

Заборонялося купатися в річках і озерах.

Цікаві новини для вас:

  1. Що і коли робити на городі у серпні за місячним календарем.
  2. Наближається "судний день": що чекати від "трьох вісімок" і як приготуватися до цієї дати.
  3. Відкрилися Врата Лева: що треба зробити в цей магічний час.

Новини партнерів

Читайте також