Лайм

Найкрасивіші українські колядки на Святвечір та Різдво – послухайте їх разом із родиною

У колядках люди славлять народження Ісуса Христа

За юліанським календарем на 6 січня припадає Святвечір (Святий вечір) - одне з найшанованіших християнських свят. Увечері напередодні Різдва родина збирається за столом, щоб відсвяткувати народження Ісуса Христа.

Коли на небі зійдуть перші зорі, сім'я розпочинає святкову вечерю. Серед віруючих Святу Вечерю прийнято розпочинати з молитви та читання уривка з Євангелія від Луки: у 1-20 віршах 2 розділу описано, як народився Спаситель. Після цього можна приступати до трапези, починаючи з різдвяної куті з пшениці, перловки або іншої крупи.

Фото: pixabay.com

Традиційно в Україні після вечері на Святвечір люди збиралися колядувати. На відміну від щедрівок, у яких 13 січня напередодні Старого Нового року прийнято бажати господарям достатку та багатого врожаю, у колядках прославляють народження Ісуса. Саме тому тексти колядок більш серйозні та духовні. Втім, так було не завжди.

Ще до утвердження християнства на Русі 6 січня слов'яни відзначали Коляду - язичницьке свято, пов'язане з шануванням новонародженого сонця та культом предків. Тоді колядки мали прогнати змія Корочуна, який з'їв Сонце і хотів проковтнути маленького Божича - нове сонце, народжене богинею Колядою. Зі сходженням першої зірки на небі колядуючі ходили від хати до хати, славили народження нового сонця і носили з собою знак зірки на ціпку. Ця традиція збереглася й досі.

"Зі зіркою", М. Гермашов (1916) Фото: Wikipedia

Народні колядки в Україні часто поєднують християнські та язичницькі традиції, тоді як авторські різдвяні пісні будуть більш серйозними та урочистими. Послухайте їх із родиною на Святвечір та на Різдво 7 січня.









Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Чи потрібно поливати картоплю на городі: відповідь досвідчених садівників

Як часто потрібно поливати картоплю на городі, коли поливи проводити не можна, а також скільки води необхідно виливати під кожну рослину

Час готувати літній гардероб: які фасоні і кольори будуть в моді цього літа

Відомий український дизайнер Андре Тан розповів про найпопулярніші тренди літа, серед яких речі з легких тканин та декор у вигляді квітів

Ягоди будете збирати відрами: ефективне підживлення для малини навесні

Яке добриво слід використовувати для ремонтантної малини навесні, як правильно підготувати, розводити та вносити курячий послід