Лайм

Які гриби можна сушити на зиму та як це зробити: корисні поради

Дізнайтеся кілька маленьких хитрощів

Якщо процес консервації та заготовок на зиму у вас у самому розпалі, і ви вже знаєте, як правильно сушити абрикоси на курагу та як зробити корисне полуничне пюре, саме час зайнятися грибами. Засушені на зиму плоди можна буде використовувати для приготування супів, других страв чи смачного м’яса. У цьому матеріалі theLime розповість, як сушити гриби в домашніх умовах на нитці, в духовці та електросушарці.

Фото: unsplash.com

Які гриби можна сушити на зиму та як їх підготувати до цього процесу

Для засушування підходять такі гриби: білі, підосичники, підберезники, моховики і інші види трубчастих. Також можна взяти печериці, гливи, опеньки та інші з роду пластинчастих. Гриби слід відбирати молоді, міцні, без пошкоджень.

Перед тим, як починати сушити плоди, потрібно їх підготувати. Очистіть гриби від бруду за допомогою ножа, після чого протріть їх сухою губкою (або злегка вологою). Мочити у воді їх не рекомендовано.

Також слід пам’ятати, що пройшовши процес сушіння, гриби дуже сильно сильно зменшуються в об'ємі. Наприклад, з 1 кг сировини ви отримаєте лише 100 гр засушених грибів.

Зберігати плоди можна в сухій скляній тарі або в пластиковому контейнері. Також можна використовувати і звичайний полотняний мішок, в крайньому випадку - поліетиленовий пакет.

Фото: unsplash.com

Спосіб 1: сушимо гриби на нитці

Підготуйте гриби до процесу сушіння: очистіть їх від бруду за допомогою ножа, після чого протріть гриби сухою губкою (або злегка вологою). Мочити у воді їх не слід. Далі наріжте сировину на шматочки, товщиною приблизно в 1-1,5 см. Маленькі капелюшки можна залишити цілими.

Вставте міцну нитку в голку і починайте нанизувати порізані шматочки на неї. Довжину регулюйте самостійно, в залежності від відстані кріплень, до яких ви будете прив’язувати нитку. Підвісьте гриби над плитою. Прив’язати їх можна до петель на дверцятах шафок. У такому вигляді залишіть гриби на 2-3 дня – щоб вони дійшли до потрібного стану.

Після чого увімкніть невеликий вогонь на плиті на 1 годину. Далі на пару годин вимкніть і знову ввімкніть на годину. І так і чергуйте по можливості. Бажано безпосередньо під ними нічого не готувати у відкритому вигляді (без кришки).

Обережно зніміть плоди з кожної нитки. Складіть їх в суху ємність або пакет. Зберігайте сушені гриби в сухому місці.

Фото: unsplash.com

Спосіб 2: сушимо гриби в духовці

Гриби поріжте на шматочки, викладіть на деко, попередньо покрите пергаментним папером. Викладати плоди варто в один шар з невеликою відстанню один від одного. Поставте форму в розігріту на 50 градусів духовку на 2,5 години. За цей час вони значно зменшаться в об'ємі.

Протягом всього процесу сушіння дверцята духовки повинні бути трохи відчинені – так буде виходити вологе повітря. Далі збільшіть температуру до 70 градусів і залиште ще на 1,5 години. Гриби будуть продовжувати зменшуватися в об'ємі. Далі зменшіть температуру до 50 градусів і сушіть до готовності - приблизно ще 3 години. Після того, як процес буде сушіння завершиться, покладіть гриби в суху банку, контейнер чи мішок і зберігайте в сухому місці.

При правильному сушінні гриби на дотик повинні бути пружними і ламатися не одразу, а тільки при сильному натисканні. Якщо ламаються одразу - ви їх пересушили. Слідкувати за цим та перевіряти варто в процесі сушіння.

Фото: unsplash.com

Спосіб 3: сушимо гриби в електросушарці

За наявності електросушарки вдома, скористайтеся цим методом, адже він один із найпростіших. Гриби очистіть ножем від бруду і протріть трохи вологою ганчірочкою. Мити їх не рекомендується. Далі наріжте плоди на шматочки і починайте викладати на лотки в один шар і з невеликою відстанню один від одного. Поставте лотки один на одного і включайте електросушарку.

Встановіть температуру 55 градусів на 3-3,5 години – все залежить від того, яка товщина порізаного продукту. Нижні лотки сушаться швидше, тому протягом усього часу їх бажано періодично переставляти, щоб процес сушіння був рівномірним для всіх шарів.

Якщо гриби виглядають сухими і при цьому злегка пружинять - ви досягли потрібного ефекту. Однак бувають випадки, коли, вони виходять пересушеними, ламкими і темніють. З такого продукту можна зробити порошок, з якого потім вийде смачний домашній соус.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Картопляні лушпайки – чудове добриво для смородини: як і коли його використовувати

Які корисні речовини містить у собі картопляне лушпиння, а також як його можна використовувати для удобрення кущів смородини

Як приготувати смачну паску на сирному тісті: швидкий рецепт на Великдень

Як у домашніх умовах спекти швидку паску на сирному тісті, щоб урізноманітнити своє меню та побалувати близьких на Великдень

З Вербною неділею: красиві і душевні привітання зі святом своїми словами

Як красиво своїми совами привітати близьких із Вербною неділею 28 квітня – привітання зі святом у прозі