Лайм

Млинці - не основна страва на Масляну: історія і традиції свята в Україні

Відкрийте для себе нові факти

Масляна у 2023 році починається 20 лютого і триватиме тиждень, до початку Великого посту перед Великоднем. Це традиційне східнослов'янське свято має язичницьке коріння, хоча церква внесла до нього свої корективи. Розповідаємо про традиції, які йому притаманні.

Святкування Масляної в Києві, 2020 рік Фото: Getty Images

Масляна вважалася переважно жіночим святом, і з цим пов'язані її альтернативні назви – Бабине свято, Бабин тиждень, Колодій. У цей час чоловіки мали слухатися жінок, виконувати їхні побажання або відкуповуватися грошима чи горілкою. Незаміжня дівчина могла сама засватати хлопця, який їй подобався, а на п'ятий день Масляної зяті пригощали своїх тещ, "щоб горло не пересихало".

Читайте також: П'ятий день Масляної - тещини вечірки: головні обряди та традиції.

Назва свята Колодія також пов'язана з незвичайними традиціями святкування: жінки ходили в гості з варениками та колодкою – палицею, яка натякала на шлюб незаміжнім хлопцям та дівчатам. Нерідко такі обряди закінчувалися сватанням та одруженням.

Жінки з колодками на Масницю, Київ, 2016 рікФото: Getty Images

Фото: Getty Images

Цікаво, що в Україні не млинці вважалися головним частуванням на Масляну, а вареники з сиром. Також господині готували холодець зі свинячих ніжок, гречані налистники, варили капустняк та різні каші з олією та смальцем.

Окремі традиції були і в останнього дня Масляної - Сиропусної (Прощеної) неділі. Цього дня прийнято було просити вибачення за минулі образи та миритися.

З традиціями святкування, а також з погодою в дні Масниці в Україні пов'язано безліч прикмет:

  • Яка Сиропусна неділя, такий і Великдень.
  • Якщо сонце світить уранці, то ранньою буде весна.
  • Якщо господиня спече мало млинців, то не буде врожаю.
  • Якщо на Масляну позбутися старих речей, слід чекати обновок.

Читайте також, які страви готують на Масляну крім млинців: меню та традиції свята

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво