Влітку треба встигнути не лише насолодитися свіжими сезонними ягодами, а й подбати про заготовки. Найбільш поширений метод заготовки ягід на зиму - джеми і варення. Раніше ми розповідали, як приготувати густий полуничний джем, а тепер поділимося простими рецептами варення зі смородини.
Рецепт варення зі смородини з апельсином
Інгредієнти: смородина (6 склянок), порічка (2 склянки), малина (2 склянки), апельсини (2 шт.), цукор (13 склянок).
Приготування:
Ягоди переберіть, промийте під проточною водою і відкиньте на друшляк, щоб стекла зайва рідина. Апельсини також сполосніть і наріжте часточками разом зі шкіркою.
Смородину, порічку, малину та апельсини перекладете в глибоку ємність, в якій варитимете варення, і занурювальним блендером перетворіть на пюреподібну масу. Можна скористатися м'ясорубкою із дрібною насадкою.
Читайте також: Королівське варення: як приготувати ягідний джем з порічок та апельсину.
Поставте на плиту та на слабкому вогні доведіть до кипіння, періодично помішуючи дерев'яною або силіконовою лопаткою. Гаряче варення розкладіть по стерилізованим банкам і закатайте стерилізованими кришками.
Переверніть вгору дном, накрийте теплим пледом або махровим рушником і залиште в такому положенні до охолодження. Потім банки поставте в темне прохолодне місце. Все, смородина на зиму готова.
Варення зі смородини та малини з апельсином
Інгредієнти: смородина (6 склянок), малина (2 склянки), апельсин (1 шт.), цукор (6 склянок).
Приготування:
Смородину, малину та апельсин ретельно промийте. Пропустіть ягоди та цитрус у м'ясорубці або подрібніть блендером. Додайте цукор і перемішайте.
Поставте на слабкий вогонь та доведіть до кипіння. Не забувайте постійно помішувати, щоб варення не пригоріло. Гаряче варення одразу розкладете по заздалегідь простерилізованим банкам.
Таке варення варто зберігати у холодильнику. З цієї кількості інгредієнтів виходить 2,5 л готового продукту.
Варення зі смородини
Інгредієнти: смородина (11 склянок), цукор (16 склянок), вода (1,5 склянки).
Приготування:
Ягоди переберіть і ретельно промийте. У воді розчиніть половину цукру (8 склянок). Поставте на вогонь і помішуйте. Коли цукор повністю розчиниться, додайте підготовлену смородину.
Читайте також: Густе полуничне варення: як приготувати ароматний конфітюр із крохмалем.
Варіть ягоди у цукровому сиропі з моменту закипання 15 хвилин на слабкому вогні. Потім зніміть з плити, додайте цукор, що залишився і відразу перемішайте, поки цукор повністю не розчиниться.
Смородинове варення розлийте по стерилізованих банках, поки воно гаряче. Закатайте або закрутіть гвинтовими кришками, які заздалегідь варто простерилізувати. Банки переверніть, укутайте і залиште остигати. Коли варення охолоне воно стане густим.
Раніше ми розповідали, як приготувати ароматне варення з пелюсток троянд.