Густі ягідні джеми користуються популярністю: їх використовують як начинку для випічки та млинців, топінгу для панкейків, їдять з печивом та чаєм. Сьогодні їх приготування полегшують різні загусники, наприклад, агар-агар або желатин. Але наші бабусі варили густе варення без жодних добавок. Таким старовинним рецептом вишневого варення без кісточок ділимося з вами у цьому матеріалі.
Інгредієнти: 1кг вишні, 600 г цукру.
Читайте також: Як легко та швидко видалити кісточки з вишень: хитрі лайфхаки.
Приготування варення з вишень
Вишні миємо та чистимо від кісточок. Кладемо ягоди в каструлю і засипаємо цукром у пропорції 1 кг на 600 г відповідно. Накриваємо кришкою і залишаємо на всю ніч за кімнатної температури, щоб вишня пустила сік.
Наступного дня ретельно перемішуємо ягоди із цукром і ставимо каструлю на середній вогонь. Коли варення закипить, варимо 5 хвилин, періодично помішуючи. Потім вимикаємо вогонь і залишаємо до повного остигання. Цю послідовність дій потрібно повторити ще два рази, щоразу варити по 5 хвилин після закипання і чекати до остигання варення.
Читайте також: Як правильно заморожувати вишню, щоб зберегти вітаміни до зими: 10 порад.
Після третього закипання та 5-хвилинного варіння вимикаємо вогонь, накриваємо каструлю кришкою та залишаємо на ніч. Вранці проварюємо ягоди ще 1 хвилину та розливаємо варення у стерилізовані банки: спочатку накладаємо вишні, а потім наливаємо сироп.
Банки та кришки можна попередньо простерилізувати у духовці при температурі 110 градусів протягом 5 хвилин.
Варення щільно закриваємо кришками, перевертаємо, укутуємо і залишаємо до остигання.
Раніше ми розповідали, як закрити на зиму густе желе із чорної смородини.