Лайм

Як досвідчені городники зберігають картоплю на зиму: не всі знають ці правила

Знаючи ці секрети, ваш врожай лежатиме до наступного літа

В серпні у дачників починається найгарячіша пора, адже вже потрібно збирати врожай овочів, у тому числі й картоплі. Раніше ми розповідали, які дати сприятливі для викопування картоплі, а тепер поділимося правилами зберігання – у погребі та без погреба.

Читайте також: Затягувати не варто: які ознаки вказують на те, що картоплю вже час копати.

Під час збору врожаю, досвідчені городники залишають картоплю на городі приблизно на дві години. Таким чином плоди пройдуть первинну дезінфекцію, оскільки більшість патогенів загине під впливом сонця. Довше тримати на землі викопану картоплю не варто, адже це загрожує виробленням соланіну - отруйної речовини, яка дає картоплі зелений відтінок.

Наступний крок – перенести картоплю під дах. Це може бути альтанка або інше приміщення з навісом, куди не потраплятиме дощ та промені сонця. Сушіть таким чином картоплю 1-2 дні, а в дощову погоду – до 5 днів.

Фото: pixabay.com

Як зберігати картоплю у погребі

Перед тим, як помістити туди картоплю на зберігання, його потрібно продезінфікувати. Зробити це можна двома способами:

1. Запаліть сірчану шашку і залиште її у погребі. Тліє вона приблизно протягом години, а фунгіцидний ефект триває 24-36 годин. Після чого відчиніть двері в погребі і добре провітріть приміщення.

2. Побіліть стіни вапном. Це старий і добре відомий багатьом спосіб дезінфекції погреба перед закладанням в нього врожаю.

Перед тим як помістити картоплю у погреб, залиште її ще на 10 днів у теплі, при температурі не менше 18 градусів. За цей час виявляться усі пошкодження та гниль. Після цього плоди переберіть і покладіть на зберігання.

Не опускайте картоплю в погреб, якщо вона була на спеці. Через різку зміну температури в погребі утвориться конденсат. Краще закладати врожай на зберігання, коли він трохи охолоне, наприклад після ночі або почекати, поки температура повітря спаде.

Фото: pixabay.com

Обробіть картоплю розчином сінної палички (20-25 мл на 1,5-2 л води). Це зручно зробити за допомогою пульверизатора. Ця маніпуляція потрібна для того, щоб патогени, що залишилися від гнилої картоплі, не розмножувалися. Зачекайте 30 хвилин, поки вода випарується, і опустіть картоплю в погреб.

Читайте також: Як підготувати картоплю до зими, щоб довше зберігалася: корисні поради.

Картоплю краще не зберігати у великих відсіках, як це роблять багато людей в селах. Справа в тому, що під тиском плоди чорнітимуть і псуватимуться. Для зберігання краще використовувати невеликі ємності, наприклад, овочеві сітки або пластикові ящики. Також не рекомендується залишати врожай біля стіни, навіть якщо вона оброблена вапном.

Температура у погребі має бути +2 - +4. За низької температури картопля ризикує стати солодкою, а за більш високої плоди почнуть з часом проростати. Оптимальна вологість – 85-90%.

Як зберігати картоплю без погреба

Для тих, у кого немає можливості зберігати картоплю у погребі, існує давній метод зберігання овочів у землі.

Виберіть місце, де можна викопати яму, глибиною приблизно 70 см. Щоб гризуни не зіпсували картоплю, устеліть дно хвойними гілками. Далі викладіть овочі, накрийте хвоєю і засипте землею з гіркою, щоб стікала дощова вода. Зверху на горбик покладіть поліетиленову плівку та присипте землею, щоб її не зірвав вітер. Для зручності досвідчені городники роблять кілька таких ямок.

Фото: pixabay.com

Раніше ми розповідали, чому пошкоджену картоплю не можна зберігати разом із цілою після викопування.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як правильно висаджувати помідори у ґрунт і що покласти у лунку, щоб гарно прижилися

Як посадити розсаду помідорів у відкритий ґрунт, якщо вона витягнулася - поради городникам з відео, добрива для томатів

Як одягнути донечку на випускний в садочок: стильні образи для маленьких модниць

Які фасони суконь та варіанти декору на них приглянути для дівчаток для випускного у дитячому садку, щоб виділятися з натовпу  

Потрібна інша упаковка: які продукти в жодному разі не можна зберігати у пакетах

Які овочі, фрукти, зелень та інші продукти не слід відправляти на зберігання в поліетиленових пакетах, а також що використовувати для цього