Консервація – найкращий спосіб зберегти овочі, а також спростити приготування популярних страв. Якщо ви вже закрили на зиму салат з буряка, візьміть на замітку рецепт маринованого буряка. Він виходить ніжним, соковитим і злегка солодкуватим, підходить для борщу та будь-яких салатів з буряком.
Читайте також: Стоятиме до зими: як приготувати борщову заправку довгого зберігання.
Інгредієнти: буряк маленький, лавровий лист, перець горошком, гвоздика.
Для маринаду на 1 л води: сіль (2 ст.л.), цукор (3 ст.л.), оцет 9% (4 ст.л.).
Приготування:
Буряк промийте і відваріть до готовності. Він має бути трохи твердим, але не жорстким, інакше "вистрелить" прямо в банках. Готові буряки залийте холодною водою, щоб вони швидше охолонули. Зніміть шкірку.
У чисті банки викладіть по одному лавровому листку, по 3-4 горошини перцю, по одній гвоздиці. Наповніть очищеним буряком.
Читайте також: Таку консервацію куштували не всі: як закрити на зиму мариновані кавуни в банках.
Приготуйте маринад. Каструлю наповніть водою та поставте на вогонь. Після закипання додайте сіль та цукор, добре перемішайте, щоб розчинилися всі кристали. Далі влийте оцет. Як тільки закипить – маринад готовий.
Важливо! Об'єм води та кількість спецій регулюйте по тому, скільки ви плануєте закрити банок. Зазвичай, цього маринаду вистачає на 2,5-5 банки по 0,5 л.
Банки залийте гарячим маринадом і щільно закрутіть гвинтовою кришкою або закатайте. Далі буряк на зиму в банках потрібно простерилізувати. Для цього візьміть велику каструлю, застеліть дно рушником та встановіть банки. Налийте до половини води та з моменту закипання варіть 15 хвилин.
Далі банки охолодіть та поставте на зберігання у темне прохолодне місце.
Раніше ми розповідали, як зробити мариновані сливи на зиму.