Щороку перед святкуванням Різдва Христового віряни дотримуються 40-денного посту, який називають Різдвяним постом. Оскільки з 1 вересня Православна церква України перейшла на новоюліанський церковний календар, змістилася дата Різдва – 2023 року в Україні його святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня, і таким чином Різдвяний піст триватиме з 15 листопада до 24 грудня. theLime вирішив докладніше розповісти про те, які страви можна вживати у різні дні тижня під час посту.
Читайте також: Що приготувати в піст: рецепт смачних котлет із грибами, овочами та пшоном.
Різдвяний піст є одним з чотирьох багатоденних постів церковного року. Під час посту дозволяється їсти будь-які овочі та фрукти, каші, бобові, гриби, проте варто відмовитися від вживання м'яса, яєць, сиру, молочних продуктів та вершкового масла.
Різдвяний піст складається з трьох основних етапів, кожен з яких визначає різні обмеження в їжі.
Перший етап (15 листопада – 6 грудня):
- у понеділок дозволяється гаряча їжа без олії;
- по вівторках, четвергах, суботах та неділях – риба, допускається вживання вина;
- по середах і п'ятницях дозволено сухоядіння (хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед).
Читайте також: Смачні сирники можна їсти навіть у піст: як приготувати їх без яєць та молока.
Другий етап (7 грудня – 18 грудня):
- по понеділках – рослинна варена їжа на воді без додавання олії (варений рис, цукати, кисіль, вареники);
- по середах та п'ятницях – сухоядіння;
- по вівторках та четвергах, по суботах та неділях – гаряча їжа з олією.
Забороняється риба по вівторках та четвергах.
Читайте також: Оригінальна заміна дерунам: як приготувати пісні капустяники з картоплею.
Третій етап (19 грудня – 24 грудня):
- по понеділках, середах та п'ятницях дотримуються сухоядіння;
- по вівторках та четвергах дозволяється гаряча їжа без олії;
- по суботах та неділях – гаряча їжа з олією.
Не можна вживати рибу навіть у суботу та неділю.
24 грудня – сухоядіння: можна тільки хліб, воду, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед. А з появою на небі першої зірки до столу подають 12 пісних страв, головною з яких є кутя.
Читайте також: Простий рецепт пісного меню: як приготувати голубці з грибами та пшоном.
Список дозволених страв
Основу раціону в піст, як правило, складають крупи: гречана, вівсяна, перлова, рис та пшоно у будь-якому вигляді. Введіть у домашнє меню каші на воді з додаванням овочів, плов із сухофруктами, голубці з пшоном, перець, фарширований рисом та грибами.
Також багато корисних вітамінів можна отримати, вживаючи овочі та зелень. Включайте в щоденне меню картоплю, моркву, буряк, баклажани, кабачки та гарбуз. Не забувайте про капусту. На столі має бути не тільки білокачанна, а й червонокачанна, кольорова, броколі, брюссельська та пекінська. Можна доповнити меню солоними огірками, консервованими помідорами, квашеною капустою.
Ще один варіант пісного меню – різні супи без м'ясного бульйону.
Джерелом білка без м'яса під час Різдвяного посту можуть стати всі види бобових. Горох, квасолю, сочевицю, сою та нут використовуйте для супів та гарнірів.
Жодних обмежень для горіхів та насіння. Додавайте їх у страви, наприклад, салати, або їжте просто так.
Урізноманітнити раціон також можна грибами. Солоні грузді, мариновані опеньки чи лисички, суп із сушених грибів – ці страви досить калорійні та зможуть забезпечити ситність на довго.
На десерт можна поласувати фруктами та ягодами.
- Раніше ми розповіли, як приготувати рибні фрикадельки у томатному соусі.
- Читайте також на theLime, як приготувати розсипчастий плов з печерицями.
Цікаві новини для вас:
- Найкращі рецепти пісного меню: як приготувати смачні котлети без м'яса і яєць.
- Не потрібно ні масла, ні яєць: рецепт пісного печива на розсолі з огірків або помідорів.
- Як приготувати смачний борщ без м'яса: традиційний пісний рецепт.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.