Лайм

Як приготувати ніжний яблучний пляцок замість шарлотки: рецепт з Галичини

Здивуйте рідних ароматною випічкою

Для багатьох господинь приготування домашньої випічки є своєрідною медитацією, яка допомагає відволіктися від поганих новин та депресивних думок, що особливо актуально під час війни. І якщо ви вже балували рідних сливовим пирогом із газети "Нью-Йорк Таймс", цього разу спечіть пиріг за старим українським рецептом із Галичини. theLime ділиться докладною інструкцією, як його приготувати.

Читайте також: Кращий рецепт шарлотки з яблуками, яка завжди виходить пишною та пухкою.

Фото: youtube.com

Інгредієнти для коржів: борошно (300-320 г), вершкове масло (200 г), сметана (50 г), яйце (1 шт.), цукор (100 г), харчовий амоній або розпушувач (1 ч. л.).

Інгредієнти для начинки: яблука (1,5 кг), сметана (100 г), вершкове масло (50 г), мелена кориця (1 ч. л.), цукор (50-100 г), картопляний крохмаль (4 ст. л.), вода або відціджений яблучний сік (50-70 мл).

Приготування:

Для приготування пісочного тіста в глибоку миску просіюємо через сито борошно разом із розпушувачем. Додаємо в нього розм'якшене вершкове масло. Перетираємо масло з борошном у крихту.

В інший посуд розбиваємо яйце, збиваємо його вінчиком. Поступово всипаємо цукор і продовжуємо збивати яєчну масу. Потім додаємо в неї сметану, продовжуємо збивати вінчиком.

Змішуємо рідкі інгредієнти та крихту. Замішуємо тісто ложкою, потім руками. На цьому етапі може знадобитися ще трохи борошна. Отримане тісто ставимо приблизно на годину у холодильник.

Читайте також: Простіше за шарлотку: як приготувати смачний і ароматний апельсиновий пиріг.

Підготуємо яблука для начинки. Їх промиваємо, очищаємо від шкірки та насіннєвої коробки, тремо на великій терці.

Розігріваємо велику каструлю або сковороду з високими бортиками, додаємо вершкове масло, сметану, а потім яблука. Перемішуємо, всипаємо цукор та корицю. Готуємо на слабкому вогні 5-7 хвилин, періодично помішуючи.

В окремому посуді змішуємо воду та картопляний крохмаль. Вливаємо в яблучну начинку, перемішуємо, доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню та чекаємо, поки начинка охолоне.

Читайте також: Якщо вдома є груші, варто приготувати смачний варіант шарлотки: рецепт пирога.

Тісто розділяємо на 4 рівні частини, розкочуємо кожну на пергаментному папері, обрізаємо краї, виделкою робимо проколи, щоб коржі не вздулися при випіканні. Пергамент разом із тістом перекладаємо на деко. Ставимо в розігріту духовку і випікаємо близько 10 хвилин за температури 180°С.

Поки випікається перший корж, те саме робимо для наступного.

Коли всі коржі будуть готові, можна починати збирати пиріг: на рівну поверхню викладаємо перший корж, а на нього рівним шаром яблучну начинку, зверху наступний корж і так повторюємо з рештою. Зверху ставимо невеликий вантаж, щоб складові добре з'єдналися. Залишаємо пиріг в холодильнику на декілька годин або на всю ніч.

Подаємо ароматну українську страву до столу, порізавши на порційні шматочки.

Цікаві новини для вас:

  1. Запіканка з цвітної капусти – швидка страва на кожен день: як її приготувати.
  2. Болгарський пиріг із яблуками називають "сухим" – його готують без замішування тіста.
  3. Сметанник – простий торт із кремом із доступних інгредієнтів: як його приготувати.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Бояться бути покинутими: знаки Зодіаку, які можуть бути власниками у стосунках

Астрологи назвали знаки Зодіаку, які звикли демонструвати домінуючу поведінку у стосунках - у списку опинилися Тельці, Скорпіони, Леви

Ніжні сосиски в тісті з листкового тіста: приготуйте їх за цим простим рецептом

Як у домашніх умовах зробити смачні сосиски в листковому тісті, щоб урізноманітнити своє звичне меню або взяти їх із собою на перекус

Як позбутися довгоносика на полуниці: народний спосіб боротьби зі шкідником

За допомогою яких перевірених народних методів можна позбутися довгоносика на полуниці до цвітіння та плодоношення, а також після