Лайм

Як довго росте кріп на підвіконні: поради для домашнього вирощування зелені

Можна завжди мати під рукою свіжу зелень

Через ріст цін на базові продукти, особливо на овочі та зелень, багато українців намагаються самостійно виростити їх як у теплу пору року на дачі, так і взимку, розбиваючи "маленькі городи" навіть на підвіконнях та засклених балконах. theLime вирішив докладніше розповісти, як виростити кріп в умовах квартири.

Читайте також: Що можна виростити на балконі та підвіконні: топ-5 ідей для домашнього городу.

Фото: pixabay.com

Насіння

Слід зазначити, що кріп у горщику розвивається набагато гірше, ніж у відкритому ґрунті, тому до вибору сорту потрібно поставитися уважно. На упаковці має бути зазначено, що він буде добре рости навіть при поганому освітленні та в обмеженому просторі.

Вдалі варіанти для домашнього розведення:

- "Спаржовий букет";

- "Супердукат";

- "Грибовський";

- "Пучковий".

Перед посівом насіння замочуємо на 12-24 години у воді кімнатної температури, для того щоб прискорити його розвиток і ріст в землі.

Грунт

Для вирощування зелені кропу добре підходить легкий живильний ґрунт із нейтральною реакцією. Також можна використовувати універсальний ґрунт для розсади, який продається в садово-городніх магазинах.

Горщик

Підійдуть будь-які керамічні чи квіткові пластикові горщики. Насамперед слід орієнтуватися на власні естетичні побажання, а для кропу немає різниці, в якій ємності зростати.

Зазначимо, що у горщику обов'язково мають бути отвори для видалення надлишків води після поливу.

Місце у квартирі

Навесні та восени горщики з кропом краще розмістити на південній стороні, де більше сонячного світла, влітку – на східному або західному підвіконні, куди не потрапляють прямі промені. Якщо в квартирі не буде достатньо світла, кріп виросте тонким і несмачним – тому доведеться або вигадати джерело штучного освітлення, або відмовитися від цієї ідеї.

Читайте також: Кілограм за два тижні: як виростити зелену цибулю у звичайному квітковому горщику.

Посівні етапи

1. На дно горщика викладаємо дренаж.

2. Насипаємо грунт та ущільнюємо.

3. Викладаємо попередньо замочене насіння на деякій відстані одне від одного.

4. Зверху насипаємо землю чи суміш торфу і перегною товщиною 2 см, ущільнюємо.

5. Обережно поливаємо водою кімнатної температури.

6. Затягуємо горщик харчовою плівкою до створення ефекту парника до появи перших сходів.

7. Після появи сходів у перший тиждень бажано відкривати на ніч кватирку, щоб пагони рослин не витягувалися.

8. Ставимо горщики в добре освітлене та тепле місце (температура має бути близько +20°С).

9. Щодня горщики потрібно повертати. Щоб паростки росли прямо нагору, а не схилялися убік.

10. Якщо з'являються бур'яни, їх потрібно негайно видаляти.

Приблизно за 30 днів після появи сходів можна збирати врожай.

Полив

Важливо стежити, щоб ґрунт не пересихав. Воду, яка стекла з горщика у піддон, необхідно одразу ж вилити.

Світло

Для нормального розвитку кропу потрібне світло. Важливо стежити за цим моментом та за необхідності забезпечити штучне освітлення в ранковий та вечірній час доби. Лампи денного світла розташовуємо на висоті 50 см від горщиків. Світловий день для зелені повинен тривати не менше ніж 15 годин на добу.

Фото: pixabay.com

Читайте також на theLime, як виростити вдома авокадо і добре заощадити.

Цікаві новини для вас:

  1. Як часто поливати взимку орхідею, щоб вона не згнила і не засохла.
  2. Як зберігати моркву на зиму, щоб довше не псувалася: важливе правило.
  3. 4 нешкідливих на вигляд рослини, які не варто тримати в спальні.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні