Лайм

Чому витягується розсада і як цього уникнути: поради досвідчених городників

Візьміть на замітку кілька рекомендацій

Догляд за розсадою потребує правильного підходу та використання перевірених рекомендацій. Так, якщо ви вже знаєте, як зробити добриво для урожаю, цього разу почитайте про причини витягування сіянців. Чому так трапляється та як цьому запобігти - далі у нашому матеріалі.

Читайте на тему: Топ-7 правил вирощування розсади, які врятують її від загнивання і загибелі.

Фото: unsplash.com

Чому витягується розсада: основні причини

  • Дефіцит світла - це одна з найпоширеніших причин, чому рослини починають витягуватися. Вони тягнуться до Сонця, якого їм може не вистачати.
  • Ранній посів. Коли ми висіваємо насіння ще в лютому або і в січні, то, аби не трапилося витягування, слід обов'язково подумати про штучне підсвідчування. Однак навіть з використанням фітоламп також може бути проблема витягування розсади - у випадку, якщо ви неправильно порахували терміни висадки у ґрунт, і сіянці продовжують рости в горщиках, де їм уже не вистачає місця.
  • Сильна спека. Висока температура у приміщенні також може призвести до витягування. У таких умовах надземна частина рослини швидко росте, у той час як коріння, навпаки, уповільнюється в розвитку. Для більшості рослин під час розсадного періоду варто підтримувати температуру в межах + 24° C. Після цього температуру слід знизити до +16 + 14°, а через 7-10 днів можна підняти до +19 + 22° C.
  • Занадто вологий ґрунт - це ще одна причина, яка може призвести до цієї проблеми. Кілька днів після появи сходів сіянці взагалі можна не поливати, а поливати, коли, наприклад, верхній шар субстрату просохне на 1-2 см. Не слід доводити землю до повного висихання, однак варто старатись уникати перезволоження, оскільки це може стати причиною не лише витягування, але й появи хвороб.
  • Надто загущений посів. У такій ситуації відбувається "конкуренція" між рослинами, які намагаються один одного перегнати і таким чином витягуються. Пікерування краще провести раніше, аніж навпаки.
  • Надмірне підживлення. Якщо ви не бачите явних ознак дефіциту поживних речовин, краще взагалі не підживлювати рослину. Надлишок азоту в більшості випадків призводить до витягування розсади.

Читайте також: Щедрий врожай гарантовано: як виростити міцну розсаду помідорів.

Фото: unsplash.com

Що робити, якщо розсада вже витягнулася

Можна обережно видалити один чи два нижні листочки - для рослини це буде певний шок, але цей крок стримає розвиток її надземної частини вверх і стимулюватиме ріст вшир. Також почне активніше розвиватися коренева система, а стебло стане більш товстим. Такий прийом можна повторити приблизно через тиждень, якщо проблема повториться.

Коли розсада витягнулася, бо переросла, то треба розмістити її на постійне місце під кутом 40-45°. Коріння має бути з південного боку, а стебло - вкрите вологою землею до нижніх листочків. Даний спосіб посадки особливо рекомендовано використовувати для помідорів. Перцю ж такі маніпуляції не потрібні. Якщо розсада перцю переросла, то краще після висадки її прищипнути.

Що робити тоді, якщо розсада витягнулася, але висаджувати її у ґрунт ще зарано? Зменшіть температуру хоча б на кілька градусів, і полив - це уповільнить розвиток рослини. Розсада почне трохи марніти, стебло стане м'якшим, і це дозволить його акуратно скрутити в кільце і присипати землею.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво