Дедалі більше господинь намагаються приготувати забуті або маловідомі страви української кухні. І якщо ви вже робили палюшки з картопляного пюре, цього разу здивуйте близьких качаною кашею. theLime вирішив докладніше розповісти про неї, а також поділитися простим рецептом її приготування.
Читайте також: Що таке засипана капуста та як її приготувати: рецепт традиційної української страви.
Качана каша – страва з пшона, борошна та яєць. Назва походить від процесу приготування: пшоно для каші спочатку качають, трясуть або катають, щоб кожне зерно покрилося тістом. В результаті виходять кульки, які потім варять у бульйоні. Це автентична українська страва, яку готували у деяких регіонах України, зокрема, на Полтавщині на сімейні свята (весілля, хрестини) та на новосілля, коли зводили нові будинки.
Інгредієнти для качаної каші: пшоно, яйця, борошно.
Інгредієнти для бульйону: молодий домашній півень (800 г), цибуля (100 г), морква (1 шт.), перець горошком.
Знадобиться приблизно 350-400 г качаної каші.
Приготування:
Пшоно засипаємо порціями в широку миску або на дошку, поливаємо збитими яйцями, посипаємо борошном і починаємо трясти отриману суміш або катати.
Так продовжуємо робити доти, доки кожне зерно не буде покрите тістом і не стане розміром як соя (процес продовжуємо 2-3 години).
Потім крупу необхідно підсушити, виклавши тонким шаром на тканину. Процес цей досить складний, тому можна купити таку кашу, проте коштує вона досить дорого – 300 грн за 1 кг.
Читайте також: Традиційні полтавські галушки готують із м'ясною начинкою: цей рецепт варто спробувати.
Щоб приготувати кашу, потрібно спочатку зварити м'ясний бульйон. Для цього знадобиться молодий домашній півень, курка чи інше м'ясо.
Викладаємо у велику каструлю частини півня, очищену цибулю (цілу), моркву, сіль та спеції за смаком, заливаємо все водою. Коли вона закипить, періодично знімаємо піну. Варимо до готовності м'яса приблизно 1,5-2 години.
Виймаємо з бульйону м'ясо, цибулю та моркву, якщо є – лавровий лист, за бажанням м'ясний бульйон також можна процідити через сито.
У готовий бульйон викладаємо качану кашу, якщо потрібно, додаємо воду - варити необхідно в пропорції 1:3 (1 частина крупи, 3 частини бульйону). Варити її потрібно досить довго – приблизно 2-2,5 години, помішуючи.
В самому кінці додаємо вершкове масло та нарізане м'ясо без кісток. Подаємо до столу оригінальну українську страву та насолоджуємося смаком.
- Раніше розповіли, що таке карпатські лиганці.
- Читайте також на theLime, як приготувати шпундру – українську страву зі свинини у буряковому квасі.
Цікаві новини для вас:
- Вергуни – класична хрумка випічка до чаю: як приготувати їх на кефірі.
- Кружоляти – традиційні українські котлети із курячого м'яса: як їх приготувати.
- Бандуряники – це деруни, запечені з грибами та сиром: як приготувати давню українську страву.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.