Лайм

Що таке качана каша – українська страва, яка вражає смаком і способом приготування

Здивуйте своїх близьких

Дедалі більше господинь намагаються приготувати забуті або маловідомі страви української кухні. І якщо ви вже робили палюшки з картопляного пюре, цього разу здивуйте близьких качаною кашею. theLime вирішив докладніше розповісти про неї, а також поділитися простим рецептом її приготування.

Читайте також: Що таке засипана капуста та як її приготувати: рецепт традиційної української страви.

Качана каша – страва з пшона, борошна та яєць. Назва походить від процесу приготування: пшоно для каші спочатку качають, трясуть або катають, щоб кожне зерно покрилося тістом. В результаті виходять кульки, які потім варять у бульйоні. Це автентична українська страва, яку готували у деяких регіонах України, зокрема, на Полтавщині на сімейні свята (весілля, хрестини) та на новосілля, коли зводили нові будинки.

Фото: wikipedia.org

Інгредієнти для качаної каші: пшоно, яйця, борошно.

Інгредієнти для бульйону: молодий домашній півень (800 г), цибуля (100 г), морква (1 шт.), перець горошком.

Знадобиться приблизно 350-400 г качаної каші.

Приготування:

Пшоно засипаємо порціями в широку миску або на дошку, поливаємо збитими яйцями, посипаємо борошном і починаємо трясти отриману суміш або катати.

Так продовжуємо робити доти, доки кожне зерно не буде покрите тістом і не стане розміром як соя (процес продовжуємо 2-3 години).

Потім крупу необхідно підсушити, виклавши тонким шаром на тканину. Процес цей досить складний, тому можна купити таку кашу, проте коштує вона досить дорого – 300 грн за 1 кг.

Читайте також: Традиційні полтавські галушки готують із м'ясною начинкою: цей рецепт варто спробувати.

Щоб приготувати кашу, потрібно спочатку зварити м'ясний бульйон. Для цього знадобиться молодий домашній півень, курка чи інше м'ясо.

Викладаємо у велику каструлю частини півня, очищену цибулю (цілу), моркву, сіль та спеції за смаком, заливаємо все водою. Коли вона закипить, періодично знімаємо піну. Варимо до готовності м'яса приблизно 1,5-2 години.

Виймаємо з бульйону м'ясо, цибулю та моркву, якщо є – лавровий лист, за бажанням м'ясний бульйон також можна процідити через сито.

У готовий бульйон викладаємо качану кашу, якщо потрібно, додаємо воду - варити необхідно в пропорції 1:3 (1 частина крупи, 3 частини бульйону). Варити її потрібно досить довго – приблизно 2-2,5 години, помішуючи.

В самому кінці додаємо вершкове масло та нарізане м'ясо без кісток. Подаємо до столу оригінальну українську страву та насолоджуємося смаком.

Цікаві новини для вас:

  1. Вергуни – класична хрумка випічка до чаю: як приготувати їх на кефірі.
  2. Кружоляти – традиційні українські котлети із курячого м'яса: як їх приготувати.
  3. Бандуряники – це деруни, запечені з грибами та сиром: як приготувати давню українську страву.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Віддадуть останню сорочку: астрологи назвали найщедріші знаки Зодіаку

Астрологи назвали найщедріші знаки Зодіаку - у списку опинилися Діви, Риби і Раки - про їхні характери розповіли фахівці

Буде свіжим і хрустким до трьох тижнів: геніальний метод для зберігання листя салату

Блогерка продемонструвала, як у домашніх умовах зберігати листя салату та іншу зелень у контейнері та з паперовими рушниками  

Як врятувати розсаду, яка почала жовтіти: підживлення перцю, томатів і баклажанів

Нестача азоту може стати причиною пожовтіння розсади перцю, помідорів, баклажанів – як підгодувати рослини перед посадкою у ґрунт