Лайм

Що робити, якщо підтопило город: дієві поради як врятувати врожай

Кожен дачник повинен про це знати

Досвідчені дачники розуміють, що потрібно провести безліч робіт, включаючи підживлення рослин, обробку від шкідників, профілактику грибкових та бактеріальних хвороб для того, щоб наприкінці літа отримати врожай. Однак усі їхні зусилля можуть піти нанівець через несприятливі погодні умови, зокрема затяжні зливи. theLime розбирався, як допомогти рослинам, якщо затопило город.

Про це розповіли на сайті "Сім'я і дім".

Читайте також: Чим підживлювати помідори, перець та баклажани у червні: найкращі добрива.

Насамперед важливо знати, скільки часу вода стояла на ділянці, а також стан ґрунту. Якщо вода простояла від кількох годин до тижня і вже пішла із зони коріння, то це не страшно, рослини це переживуть. Їх необхідно додатково обробити від грибкових захворювань.

Якщо ж довше, і вода все ще набирається в ямки, необхідно попрацювати, щоб забезпечити доступ повітря до коріння.

Фото: pixabay.com

Як допомогти рослинам у саду та на городі під час тривалого підтоплення?

1. Відводимо зайву воду, викопуємо канавки.

2. Дерева можуть пережити підтоплення до трьох тижнів – іноді до місяця. Але ґрунт навколо них варто розпушити вилами.

3. Землю в приствольних колах розпушуємо якомога частіше. Крім того, її потрібно замульчувати тонким шаром пухкого матеріалу, щоб не утворювалася кірка, що перешкоджає надходженню повітря в ґрунт.

4. Навколо кущів ґрунт теж розпушуємо вилами.

5. Малина, жимолість, золотиста смородина, аґрус та бузок дуже погано переносять затоплення. Якщо ґрунт ще перенасичений вологою, біля них добре б викопати глибокі водовідвідні канавки.

6. Особливу увагу потрібно приділити декоративним трав'янистим рослинам та полуниці. Їх необхідно викопати разом із грудкою землі, щоб вона просохла і наситилася повітрям.

7. Якщо квітники великі та старі, можна обкопати їх великою канавою – туди піде зайва вода. А також потикати грунт вилами.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Чому баклажани виростають гіркими: помилка багатьох дачників.

Чим підживити рослини після підтоплення?

1. Після перенасичення водою у ґрунті різко падає кількість необхідного азоту та вуглецю. Вуглець відновлюватиметься при розкладанні коренів, що залишилися в грунті. А ось азот треба внести.

2. Поки ґрунт вологий, можна і потрібно скористатися карбамідом або добривами, що містять амоній (сульфат амонію, аміачна селітра). Ці добрива швидко розчиняються у вологому ґрунті. Вносити їх необхідно при розпушуванні, загортаючи у ґрунт.

3. Оскільки під час затоплення рослини мали стрес, їх необхідно обприскувати препаратами-адаптогенами.

4. Якщо є достатня кількість попелу, то використовувати його потрібно буде для всіх рослин, крім кислолюбних – 1 склянка на 1 м кв, оскільки після тривалого затоплення ґрунт закислюється. Якщо немає попелу, можна використовувати крейду або доломітове борошно.

Як захистити рослини від хвороб після підтоплення?

1. У деяких випадках може знадобитися дезінфекція ґрунту, колодязів, свердловин.

2. Затоплені ділянки без рослин (доріжки, майданчик для машини, основи будівель та у господарських приміщеннях) обробляємо сумішами з хлором. 100 г нейтрального гіпохлориту кальцію на 10 л води.

3. Ґрунт у свою чергу обробляємо перекисом водню. Беремо 37% перекис для басейнів та розводити до 1% стану (трохи більше 3,5 л води на 100 г перекису).

4. Вологе середовище – рай для патогенів. Спори бактерій та грибів у такому середовищі розмножуються дуже активно. Рослинам після затоплення погано: клітини насичені вологою, і в них легше проникають хвороби. Тому необхідно відразу ж почати обробку фунгіцидами, потім повторити її через 2 тижні. Збільшення сезонної кількості обробок знадобиться для полуниці, смородини, винограду, малини, троянд тощо.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Яка помилка дачників призводить до появи фітофтори, борошнистої роси та інших хвороб овочів.
  2. Як правильно пасинкувати та підв'язувати помідори, щоб покращити врожай.
  3. Чому досвідчені господині не викидають вишневі кісточки: відповідь вас здивує.

Новини партнерів

Читайте також

Як приготувати царське варення з порічок: вдалий рецепт для випічки

Відома українська фудблогерка Лілія Цвіт розповіла, як готує царське варення, для якого потрібні червона смородина, чорна смородина, малина і лимон

Як охолодити кімнату у спеку без кондиціонера: прості лайфхаки, доступні кожному

Як охолодити кімнату під час спеки, коли не працює кондиціонер і немає світла - розповідаємо прості лайфхаки

Минуле постукає в двері: три знаки Зодіаку у липні чекає повторення невивченого уроку

У липні 2024 року три знаки Зодіаку - Риби, Рак і Скорпіон - можуть отримати повернення минулих ситуацій, які доведеться вирішувати