Що може бути кращим у спеку за склянку холодного напою з кислувато-солодким освіжаючим смаком? Пропонуємо спробувати домашній лимонад, який чудово втамує спрагу і потішить ваші смакові рецептори.
theLime пропонує приготувати домашній лимонад за рецептами відомого українського фудблогера Євгена Клопотенка.
Читайте також: Приготуйте котлети з "сюрпризом": діти точно будуть просити добавки.
Лимонад з чебрецем
Чебрець використовували ще у часи Древнього Риму – в ньому купалися воїни, щоб стати витривалішими і набратися сили. Він підвищує імунітет, тонізує і лікує біль у горлі.
Інгредієнти:
- 2 лимони,
- 120-150 г цукру (за смаком),
- невеликий пучок чебрецю,
- 1 л газованої столової води.
Лимони помити і порізати кружальцями. 150 мл води влити в невелику каструлю, додати лимони, цукор та гілочки чебрецю. Довести до кипіння і проварити на маленькому вогні ще 5 хвилин.
Після того, як напій охолоне, процідіть його у глечик чи банку, долийте газовану воду за смаком, додайте гілочки чебрецю і шматочки лимона. Поставте в холодильник щонайменше на 1 годину.
Лимонад з тархуном
Тархун, він же естрагон, знайомий більшості українців з дитинства як яскраво-зелений напій із приємним освіжаючим смаком. Від того напою залишилася лише назва, але це не заважає приготувати смачний лимонад.
Інгредієнти:
- 2 лимони,
- 200 мл води,
- 100 г цукру,
- 40 г тархуну (естрагону),
- 1-1,5 л слабогазованої води.
В невелику каструлю влийте 200 мл води, додайте цукор та листя тархуна, варіть 10 хвилин, періодично помішуючи. Після цього охолоджену суміш збийте блендером і процідіть через дрібне сито.
Читайте також: Що приготувати з порічок, але не варення: рецепти смачних соусів до м’яса.
Відвар тархуна влийте в банку чи глечик, вичавіть в нього сік двох лимонів і додайте слабогазовану воду. Якщо лимонад вийшов дуже солодким, додайте ще води. Напій треба охолодити в холодильнику щонайменше 1 годину.
Лимонад з перлівки
Приготування цього лимонаду вимагає більше часу, ніж попередні рецепти, однак ви точно нічого подібного не куштували.
Інгредієнти:
- 5 л води,
- 1 чашка перлової цільної крупи,
- 3-4 лимони (цедра з 3-4 лимонів та сік),
- 300-500 г цукру (за смаком),
- 1-2 гілочки м'яти.
Промийте перлову крупу, з 3-4 лимонів зніміть цедру, залишаючи білу частину шкірки. У велику каструлю налийте 5 л води, додайте крупу і лимонну цедру. Варіть 2 години на мінімальному вогні після закипання.
Суміш процідіть, додайте цукор, перемішайте до повного розчинення і залиште для охолодження. Після того, як напій охолоне, вичавіть сік з 3-4 лимонів і додайте до процідженої суміші. Перед подачею в кожну склянку можна додати кілька листочків м'яти або базиліка та лід.
Читайте також: Закуска з вишні до м'яса по-азербайджанськи: спробуйте і будете готувати тільки її.
Лимонад з ревеня
Ревінь є не тільки чудовою начинкою для пирогів, з нього також готують смачний лимонад. Такий напій чудово тонізує та вгамовує спрагу, а готувати його дуже легко.
Для сиропу з ревеню:
- 500 г ревеню,
- 500 г цукру,
- 500 мл води,
- 4 коробочки кардамону.
Для лимонаду:
- 1-1,5 л слабогазованої води,
- 3 лимони (сік 2 лимонів, 1 – для прикраси).
Для приготування сиропу очищуємо і нарізаємо брусочками по 2 см ревінь. В каструлю вливаємо 500 мл води, додаємо 500 г цукру, 4 коробочки кардамону та ревінь. Варимо 20 хвилин після закипання. Після охолодження виймаємо з напою кардамон.
У банку наливаємо 200 мл сиропу, додаємо 1-1,5 л слабогазованої води і вичавлюємо сік 2 лимонів.
Лимонад з базиліком
Фіолетове листя базиліка дасть більш інтенсивний смак, зелене - більш ніжніший. Але спробувати варто обидва або ж зробити мікс із листя.
Інгредієнти:
- 2 лимони,
- 200 мл води,
- 100 г цукру,
- 30 г базиліка,
- 1-1,5 л слабогазованої води
В невелику каструльку наливаємо 200 мл води, додаємо цукор та листя базиліка. Варимо на середньому вогні 10 хвилин, періодично помішуйте. Після того охолоджуємо, збиваємо блендером і проціджуємо через дрібне сито.
У банку чи глечик вливаємо відвар і вичавлюємо сік 2 лимонів та слабогазовану воду. Якщо лимонад вийшов солодким, можна додати більше воду. Подаємо щонайменше через годину після охолодження в холодильнику.
- Раніше ми розповідали, як заготувати на зиму вишню у власному соці.
- Читайте також, як правильно заморожувати вишню, щоб зберегти її смак та вітаміни до зими.