Портокалопіта — це грецький апельсиновий пиріг, який має виразний цитрусовий аромат, в ньому тісто філо поєднується з йогуртом та апельсиновим соком. Спробуйте приготувати цей ніжний десерт і ви відчуєте справжній аромат Греції на вашій кухні.

Як приготувати портокалопіту, розповіла фудблогерка Юлія Сенич на своїй сторінці в Instagram.

Читайте також: Чізкейк Сан Себастьян - рецепт того самого спаленого десерту з Іспанії.

В Греції цей осінній пиріг з тіста філо подають з морозивом або вершками, але він також чудово смакує з кавою та чаєм. Готувати його - простіше простого: готове тісто філо подрібнюють і змішують із йогуртовою основою та цедрою. Сформований пиріг заливають апельсиновим сиропом, завдяки якому він стає соковитим і ароматним.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Юлія Сенич радить використовувати апельсини з тонкою ароматною шкіркою для більш інтенсивного смаку. А найкращого смаку портокалопіта набуває наступного дня, коли пиріг повністю вбере сироп.

Інгредієнти

Для пирога

  • Тісто філо - 300 г
  • Яйця курячі - 3 шт.
  • Цукор - 150 г
  • Грецький йогурт - 200 г
  • Олія - 100 мл
  • Сік апельсиновий - 150 г
  • Лимон, цедра - 1 шт.
  • Розпушувач - 10 г

Для сиропу

  • Вода - 150 мл
  • Цукор - 150 г
  • Сік апельсиновий - 150 мл
  • Апельсин, цедра - за смаком
  • Віскі або коньяк - 50 мл
  • Кориця, палички - 1 шт.

Читайте також: Знамениті лимонні панкейки із газети New York Times - рецепт, який став легендою.

Як приготувати грецький апельсиновий пиріг портокалопіту

1. Спочатку треба приготувати сироп, щоб він встиг охолонути до того, як ним будемо заливати пиріг. Для цього у воду додаємо цукор, цедру, апельсиновий сік і проварюємо все 5 хвилин після закипання. Охолоджуємо сироп.

2. Тісто філо збираємо гармошкою, складаємо в форму для запікання і підсушуємо в духовці 10 -15 хвилин при температурі 100°C. Воно має стати ламким і легко подрібнюватися.

3. Поки готується тісто, збиваємо яйця з цукром, додаємо йогурт, олію, апельсиновий сік, цедру і розпушувач.

4. В утворену масу додаємо подрібнене тісто, перемішуємо і викладаємо у форму для запікання, змащену олією.

5. Випікаємо пиріг при 180°C приблизно 30-35 хвилин.

6. Гарячий пиріг поливаємо охолодженим сиропом, щоб він рівномірно просочив випічку.

За словами блогерки, алкоголь у сиропі можна замінити апельсиновим лікером або не додавати. А краще при нагоді спробувати приготувати два варіанти - з алкоголем і без.

"Аромат Греції на вашому столі! Смачного!", - резюмує Юлія Сенич.

Цікаві новини для вас:

  1. Грушевий тарт татен - приготуйте французький пиріг по-новому.
  2. Цей смак ніколи не набридне: рецепт шарлотки від мами Лілії Цвіт.
  3. Осінній десерт за 15 хвилин - рецепт простої випічки від Ектора Хіменеса-Браво.