Портокалопіта — це грецький апельсиновий пиріг, який має виразний цитрусовий аромат, в ньому тісто філо поєднується з йогуртом та апельсиновим соком. Спробуйте приготувати цей ніжний десерт і ви відчуєте справжній аромат Греції на вашій кухні.
Як приготувати портокалопіту, розповіла фудблогерка Юлія Сенич на своїй сторінці в Instagram.
Читайте також: Чізкейк Сан Себастьян - рецепт того самого спаленого десерту з Іспанії.
В Греції цей осінній пиріг з тіста філо подають з морозивом або вершками, але він також чудово смакує з кавою та чаєм. Готувати його - простіше простого: готове тісто філо подрібнюють і змішують із йогуртовою основою та цедрою. Сформований пиріг заливають апельсиновим сиропом, завдяки якому він стає соковитим і ароматним.
Юлія Сенич радить використовувати апельсини з тонкою ароматною шкіркою для більш інтенсивного смаку. А найкращого смаку портокалопіта набуває наступного дня, коли пиріг повністю вбере сироп.
Інгредієнти
Для пирога
- Тісто філо - 300 г
- Яйця курячі - 3 шт.
- Цукор - 150 г
- Грецький йогурт - 200 г
- Олія - 100 мл
- Сік апельсиновий - 150 г
- Лимон, цедра - 1 шт.
- Розпушувач - 10 г
Для сиропу
- Вода - 150 мл
- Цукор - 150 г
- Сік апельсиновий - 150 мл
- Апельсин, цедра - за смаком
- Віскі або коньяк - 50 мл
- Кориця, палички - 1 шт.
Читайте також: Знамениті лимонні панкейки із газети New York Times - рецепт, який став легендою.
Як приготувати грецький апельсиновий пиріг портокалопіту
1. Спочатку треба приготувати сироп, щоб він встиг охолонути до того, як ним будемо заливати пиріг. Для цього у воду додаємо цукор, цедру, апельсиновий сік і проварюємо все 5 хвилин після закипання. Охолоджуємо сироп.
2. Тісто філо збираємо гармошкою, складаємо в форму для запікання і підсушуємо в духовці 10 -15 хвилин при температурі 100°C. Воно має стати ламким і легко подрібнюватися.
3. Поки готується тісто, збиваємо яйця з цукром, додаємо йогурт, олію, апельсиновий сік, цедру і розпушувач.
4. В утворену масу додаємо подрібнене тісто, перемішуємо і викладаємо у форму для запікання, змащену олією.
5. Випікаємо пиріг при 180°C приблизно 30-35 хвилин.
6. Гарячий пиріг поливаємо охолодженим сиропом, щоб він рівномірно просочив випічку.
За словами блогерки, алкоголь у сиропі можна замінити апельсиновим лікером або не додавати. А краще при нагоді спробувати приготувати два варіанти - з алкоголем і без.
"Аромат Греції на вашому столі! Смачного!", - резюмує Юлія Сенич.
- Раніше ми розповіли, як приготувати швидкий цибулевий пиріг, якому в Швейцарії присвятили ярмарок.
- Читайте також на theLime, як приготувати простий пиріг з яблуками.
Цікаві новини для вас: