Лайм

Аліна Паш підтримала кампанію ООН, щоби зупинити безгромадянство в Україні

За оцінками, близько 10 млн осіб у всьому світі не мають громадянства

Співачка Аліна Паш висловилась на підтримку 10-річної глобальної кампанії Агентства ООН у справах біженців #IBelong (#ЯІсную), яка має на меті подолання безгромадянства у світі до 2024-го року.

Міжнародне право визначає людей без громадянства, які не вважаються громадянами жодної держави в рамках законодавства цих країн. Оскільки такі люди не мають документів, вони часто не можуть користуватись основними правами людини - правом на освіту, медичне забезпечення та працевлаштування. Такі люди стають вигнанцями суспільства, вони стикаються з бідністю і стигматизацією.

За оцінками, принаймні 10 мільйонів людей у всьому світі не мають громадянства, третина серед них – діти. Особа без громадянства є особою, яка не має громадянства жодної країни, і тому не може мати доступу до основних прав людини та виконувати їх. На сьогоднішній день в Україні проживає понад 35,600 таких людей.

Більшість осіб під ризиком безгромадянства в Україні – це члени ромських меншин, діти, народжені на непідконтрольній уряду території Донецької та Луганської областей, бездомні особи, та люди похилого віку, які досі мають радянські паспорти.

Українська співачка Аліна Паш зазначила: "Я родом із Закарпаття і знаю, що там проблема безгромадянства стосується багатьох людей, переважно ромів. У Закарпатській області роми – це п’ята за чисельністю меншина, до якої належать близько 80,000 осіб. Близько 10% з них не мають паспортів чи свідоцтв про народження. Ці люди часто живуть в жахливих умовах, та є фактично "невидимими" для суспільства та держави. Окрім того, часто вони позбавлені вибору, адже без захисту держави вони можуть лише розраховувати на підтримку своїх родин, а ця підтримка може бути дуже слабкою".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймЗірки

Читайте також

"Нова мелодія, стара істина": Лобода презентувала сингл Spogady

Співачка Світлана Лобода представила новий сингл з текстом, заснованим на особистих переживаннях