Лайм

Всі знають бойовики з Брюсом Віллісом, але вже забули про його музичне минуле. А він був ще той віртуоз

У день 65-річчя актора згадуємо цікавий факт з його насиченої біографії

19 березня Брюс Вілліс святкує свій 65-й день народження. У цьому віці зірка саги "П'ятий елемент" може похвалитися завидно насиченою кар'єрою, в якій було все - сцена, велике кіно, визнання мільйонів і захмарні гонорари. Фільмографія Вілліса налічує понад 100 ролей, і вони зробили його одним з найбільш впізнаваних акторів Голлівуду. При цьому мало хто знає про його музичне минуле - пристрасті до блюзу та губної гармоніки.

Наприкінці 80-х, паралельно зі зйомками в першому "Міцному горішку", Вілліс випустив два R&B-альбоми і потрапив на верхні позиції чарту Billboard. Згодом його концерти в тісних барах виросли до рівня спільної сцени з Бі Бі Кінгом, але музика була й залишається лише задушевним хобі актора. Сьогодні його платівки припадають пилом на стрімінгових сервісах і навряд чи продаються в магазинах, але на них справді є що послухати. І ювілей - чудовий для цього привід.

Брюс Вілліс і Бі Бі Кінг на вечорі пам'яті Рея Чарльза (2004) Фото: Getty Images

Старший з дітей Девіда і Марлен Вілліс сильно заїкався. Варто було хлопцеві розхвилюватися, як він тут же втрачав здатність висловлювати свої думки, не міг вимовити й слова. У школі його давно прозвали "Бак-Бак" і вже точно не чекали на сцені місцевого театрального гуртка. Цікаво, але саме вона допомогла Брюсу подолати дефект мови, навчитися контролювати емоції, а разом з цим - прокласти перші щаблі до колосальної кар'єрі в Голлівуді.

У шкільному гуртку театралів Вілліс грав персонажів Вільямса та Шекспіра, освоював губну гармоніку і час від часу подумував про велику сцену. Ці думки не покинули його і після закінчення університету, коли життя кидало хлопця штатами: в Нью-Йорку він перебивався дрібними ролями в театрі та кіно, в Каліфорнії до них додалася роботи за барною стійкою. Тим часом музика залишалася великим хобі - володіння вокалом і улюбленим інструментом Брюс відточував на сценах тісних клубів у складі ритм-енд-блюз-гурту The Accelerators.

Фото: Getty Images

Саме в Каліфорнії Вілліса чекала перша велика роль. Комедійний серіал "Детективне агентство "Місячне сяйво" (1985) подарував молодому акторові статус знаменитості, адже шоу популярніше тоді годі було й шукати. Зі славою прийшли нові контракти і навіть роль у рекламі холодильників для вина. В ній, до речі, актор теж заспівав у своєму улюбленому жанрі.

Незважаючи на щільний графік, Вілліс шукав можливість розвинути своє захоплення музикою у дещо більше. Його вокал і майстерне володіння гармонікою не пройшли повз творців "Місячного сяйва", та пара епізодів, в яких Вілліс демонструє свої таланти, не служили йому великою втіхою. І новина про те, що актор підписав контракт з Motown Records, стала для його шанувальників несподіванкою.

В цей час колись легендарний лейбл хапав останні ковтки повітря. На Motown Records свої кар'єри починали Стіві Уандер, Марвін Гей та Майкл Джексон, але "золоті часи" пройшли. Від фінансової і творчої кризи контору продюсера Беррі Горді-молодшого не врятував навіть феноменальний хіт Вандера I Just Called to Say I Love You. Що ж стосується Вілліса, до Motown актора завело знайомство з Робертом Крафтом - теж продюсером і колегою Горді. І якщо багато хто вважав їх проект приреченим на провал, то Крафт у своїй формулі успіху не сумнівався. Залишалося зробити лише кілька дзвінків і сподіватися, що на іншому кінці телефонного дроту йому не скажуть "ні".

Так в січні 1987 року на полицях магазинів з'явився дебютний The Return of Bruno - доволі посередній, місцями банальний, але щирий альбом Брюса Вілліса в жанрі R&B. Взяти участь в його записі Крафт запросив клавішника Букера Ті Джонса, вокалісток The Pointer Sisters та легенд лейбла - гурт The Temptations. Музиканти подарували диску новачка Вілліса відмінне звучання, нехай його глянцеве продюсування і відрізнялося від класики, яка виходила на лейблі раніше. У виправдання цьому можна підмітити, що саме так в ті роки і звучав Motown Records. Сам актор виступив вокалістом, співавтором деяких пісень і, звичайно ж, виконав партії губної гармоніки.

До всього іншого The Return of Bruno підтримав канал HBO, випустивши однойменний комедійний мокьюментарі про співака Бруно Радолін - нібито альтер-его Брюса Вілліса. Не сказати, що успіх був настільки грандіозним, та все ж альбом досяг 14-ій позиції в чарті Billboard 200. Його сингл Respect Yourself, записаний в дуеті з Джун Поінтер, став справжнім хітом - зайняв 5-ту сходинку в Billboard 100 і 7-му в британському UK Singles Charts.

Ось тільки одним хітом особливо не натішишся, до того ж інші пісні з альбому залишилися практично без уваги. Ну а з виходом бойовика "Міцний горішок" (1988) про Уілліса-музиканта забули взагалі. На устах його шанувальників було лише ім'я нового американського героя - Джона Макклейна.

Як зазначать пізніше критики, вихід другої платівки актора був очікуваним. Втім, як і те, що серед свіжих 12-ти треків на If It Do not Kill You, It Just Makes You Stronger не знайшлося нічого такого, чого до Брюса Вілліса не показували б інші виконавці в жанрі R&B. Але навіть вони не чекали, що диск провалиться з тріском.

Альбом вийшов також на Motown Records у 1989-му і зібрав вже п'ять авторських пісень актора. Незважаючи на відчутний прогрес Вілліса як вокаліста і музиканта в цілому, диск так не потрапив до чартів США та став для нього останнім.

"Важко пояснити холодний прийом другого альбому Вілліса після теплого прийому The Return of Bruno, - писав у своїй рецензії для AllMusic Стівен Макдональд. - Вілліс не оперний тенор, та у нього потужний блюзовий голос, і він заслуговує місця в переліку такого роду альбомів".

У провалі альбому звинувачували його "невиразну" обкладинку і занадто довгу назва, якою стала цитата Ніцше. Хтось нарікав на стилістику і навіть загальне ставлення до акторів у музиці. При цьому альбом If It Do not Kill You, It Just Makes You Stronger неодноразово хвалили за ту ж щирість та енергійність. Цього разу і в ліриці Вілліса.

На YouTube сьогодні накопичилося чимало роликів з живими виступами актора. У їх числі і спільний виступ з Бі Бі Кінгом та Біллі Престоном на вечорі пам'яті Рея Чарльза. Знайдіть кілька хвилин поглянути на синергію цих нескінченно закоханих у музику людей.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

"Нова мелодія, стара істина": Лобода презентувала сингл Spogady

Співачка Світлана Лобода представила новий сингл з текстом, заснованим на особистих переживаннях