Лайм

Вчені знайшли несподівану причину розходжень ідентичних близнюків - справа зовсім не у вихованні

Генетичні відмінності однояйцевих близнюків недооцінювали

Однояйцеві (монозиготні) близнюки розвиваються з однієї яйцеклітини, тому вважалося, що генетично вони майже не відрізняються. Фізичні або поведінкові відмінності у таких "ідентичних" дітей пов'язували з факторами навколишнього середовища або вихованням, але шведські вчені виявили, що насправді вони розрізняються в середньому на 5 ранніх мутацій ДНК.

The Guardian пише, що у 15% близнюків кількість індивідуальних мутацій було ще вищою.

Фото: pixy.org

"Якщо ви візьмете однояйцевих близнюків, яких виховували окремо, і у одного з них проявиться аутизм, вважається, що його викликало навколишнє середовище. Але це дуже небезпечний висновок, - сказав Карі Стефанссон з Упсальского університету. - Є ймовірність, що цей стан міг бути викликаний ранньої генетичною мутацією у одного з близнюків".

Мутація - це крихітна зміна послідовності ДНК, яка може вплинути на фізичні характеристики або схильність до захворювань. Оскільки близнюки є важливим об'єктом для дослідження впливу природи і виховання на здоров'я і поведінку дітей, відкриття шведських вчених складно переоцінити.

"Це змінить наші уявлення про вплив генетики і навколишнього середовища. Близнюки дуже схожі, але це не ідеальна схожість", - прокоментувала психолог Ненсі Сігал, що вивчає близнюків в Університеті штату Каліфорнія.

  • Лікар, який виявив вірус Ебола, попередив про новц загрози для людства після Covid-19. Ще більше небезпечних інфекцій можуть перейти до людей від диких тварин.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм