Лайм

Зачарований контрабас і космос Камасі Вашингтона: як пройшов четвертий день Leopolis Jazz Fest 2021

27 червня на музичному фестивалі у Львові виступили зірки світового джазу

Четвертий день Leopolis Jazz Fest 2021 виявився жанрово різноманітним і особливо багатолюдним: Львів заполонили сотні поціновувачів музики, які подорожували між фестивальними локаціями і обмінювалися з артистами світлими емоціями. theLime традиційно зібрав найяскравіші враження від виступів 27 червня.

Сцену у дворі палацу Потоцьких відкрив український гурт Руки'в Брюки (РвБ), який грає рок-н-рол, рокабілі і класичний ритм-н-блюз. Їхня невгамовна енергія на пару годин перетворила газон на танцмайданчик, а фронтмен Олександр Ремез раз у раз розбавляв виступ веселими і пізнавальними екскурсами в історію американської музики 1940-60-х років. РвБ виконали як свої пісні українською та англійською мовами, так і класичні композиції, накшталт однієї з найвідоміших ліричних балад ХХ століття Stand by Me Бена Кінга.

Руки'в БрюкиФото: Марина Нижник / theLime

Фото: Марина Нижник / theLime

Слідом за українцями на сцену вийшов квартет джазової співачки з Литви Вероніки ЧіЧі. Усміхнена і артистична переможниця багатьох міжнародних конкурсів виступила під акомпанемент рояля, контрабаса і барабанів, майстерно використовуючи вокальну імпровізацію і варіюючи тональності у ліричних та енергійних піснях.

Вероніка ЧіЧіФото: Марина Нижник / theLime

Фото: Марина Нижник / theLime

На площі Ринок першими сцену зайняли досвідчені українські музиканти Fusion Trio, познайомивши слухачів із багатством стилю джаз-фьюжн. Оскільки для цього напрямку характерна суміш різноманітних музичних елементів, в композиціях бенду класичні етюди гармонійно сусідять з карибськими ритмами, а ніжні переливи клавішних - з вибуховими партіями ударних.

Fusion TrioФото: Марина Нижник / theLime

Фото: Марина Нижник / theLime

Закрив денну програму Leopolis Jazz Fest 2021 французький квінтет OZMA, який грає сучасний джаз з елементами електронної музики. Використання звукових ефектів під час виступу до невпізнання змінювало голоси тромбона, саксофона і гітари, створюючи дійсно унікальний саунд. Публіка на площі Ринок уважно стежила за музичною розповіддю французів, зриваючись на оплески під час найбільш вражаючих кульбітів.

OZMAФото: Марина Нижник / theLime

Фото: Марина Нижник / theLime

Фото: Марина Нижник / theLime

Хедлайнери головної сцени Leopolis Jazz Fest 2021 у парку Культури подарували джазовим гурманам справжній бенкет. Вечір розпочався виступом добре знайомого українській публіці контрабасиста з Ізраїлю Авішая Коена. У 2020 році віртуоз планував відвідати джазовий фестиваль у Львові в рамках амбіційного туру 50:50:50 на честь свого 50-річчя. Пандемія Covid-19 завадила йому зіграти 50 концертів у 50 країнах світу, але зал вітав музиканта вибуховим виконанням Happy Birthday. Коен чаклував над своїм контрабасом як шаман, і інструмент ожив, підкоривши серця слухачів. У компанії барабанщиці Роні Каспі і піаніста Елчіна Ширінова Авішай Коен влаштував незабутній музичний перфоманс.

Avishai Cohen Trio "Arvoles"Фото: Марина Нижник / theLime

Фото: Марина Нижник / theLime

Фото: Марина Нижник / theLime

Слідом за ізраїльськими віртуозами на сцену ім. Едді Рознера вийшов саксофоніст Камасі Вашингтон - визнана зірка американського джазу, чий виступ у компанії шести музикантів і вокалістки з перших секунд приголомшив слухачів неприборканим напором звуків. Складні гармонії, майстерність виконання, натхненна імпровізація та унікальне взаємодія артистів на сцені стали для публіки унікальним музичним досвідом. Космос Камасі Вашингтона поглинув поціновувачів джазу: не в змозі залишатися у кріслах, люди кинулися під сцену і влаштували запальні танці.

Камасі ВашингтонФото: Марина Нижник / theLime

Фото: Марина Нижник / theLime

Фото: Марина Нижник / theLime

Незабутній вечір закінчився вибухом овацій, але Leopolis Jazz Fest 2021 триває. 28 червня у День Конституції на фестивалі виступлять Pianoбой Jazz Live, Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis, INSO-Львів, MusicMusicMusic та інші майстри звуку.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм