Лайм

Підліткову драму "Стоп-Земля" назвали найкращим українським фільмом року: чим він чіпляє і кого може розлютити

Картина Катерини Горностай показала будні українських підлітків без зайвої драми і бруду

Фільм Катерини Горностай "Стоп-Земля" ще не вийшов у прокат, але вже встиг пошуміти на міжнародних і українських кінофестивалях. У Берліні стрічка отримала "Кришталевого ведмедя" в молодіжній програмі Generation 14plus, на ОМКФ в Одесі - Гран-прі та "Золотого Дюка", а українські кінокритики присудили їй цілих п'ять нагород "Кіноколо" - за найкращий дебют, сценарій, жіночу роль, режисуру і повнометражний фільм. Розповідаємо, чим світла драма про київських школярів так зачаровує глядачів.

"Стоп-Земля" отримала свою назву на честь активної гри, за правилами якої ведучий із закритими очима ходить дитячим майданчиком навколо драбинок та гірок, намагаючись зловити і на дотик впізнати гравців. Ті ж ховаються від нього, тікають і збивають з пантелику своїми криками та свистом. В процесі гри дуже легко отримати синці та ґулі, адже у пошуках друзів ведучий раз у раз наштовхується на тверді перешкоди.

Безтурботна гра стала чудовою метафорою підліткового віку: в 16 років більшість із нас ніяково, насторожено, але з щирим завзяттям шукає себе, друзів, перше кохання і власний шлях у житті. Це болючий, але важливий процес, який вчить молодих людей бути сміливими, розрізняти хибні орієнтири, обходити небезпеки, довіряти собі та іншим. Далеко не кожен засвоює правила з першого разу, але тим важливіше зберегти бажання грати, адже навички - справа наживна.

СТОП-ЗЕМЛЯ / Офіційний український трейлер / YouTube

Головна героїня "Стоп-Землі" - школярка Маша, яка таємно переживає закоханість в однокласника Сашу. Маша - інтроверт, але не одиначка: у неї є друзі Яна і Сєня, і разом вони спираються одне на одного в цей хвилюючий період напередодні випускного.

Трійцю оточують однокласники - такі ж звичайні підлітки з їхньою вразливістю, пульсуючою енергією, невпевненістю і дитячим інтересом до дорослих розваг. Як би тому не опиралися поборники моралі, школярі напиваються, курять, пробують марихуану, лаються, грають у пляшечку, сваряться з батьками, досліджують свою сексуальність і стирчать у соцмережах. При цьому вони залишаються хорошими і дружними дітьми - у фільмі немає наркозалежності, жорстокого цькування і небезпечного сексу, якими рясніють підліткові хіти останніх років - "13 причин чому", "Ейфорія", "Скінс". Але відсутність натужної драми не робить фільм прісним, рівно як і відсутність крайнощів у житті підлітків не робить їх нецікавими і неважливими.

Фото: facebook.com/stop.zemlia

"Кіно - це конфлікт. Дійсно, конфлікт лежить там, де є sex, drugs & rock'n'roll, і де це дуже легко зобразити. Але мені було цікаво створити драматургію, де конфлікт не такий явний, - пояснила Катерина Горсностай. - Я дуже люблю coming-of-age фільми. Та ж "Ейфорія" якраз виходила, коли ми готувалися знімати це кіно. Було дуже цікаво дивитися її, там офігенний продакшен і теж дуже цікава драматургія. Але поки ми проводили кастинг, я познайомилася з людьми, і дуже велика частина з них не має такого досвіду в 16 років. Вони проживають досить звичайне життя, але теж заслуговують мати свій фільм. Навіть якщо у них немає суперсерйозних драм, вони мають одну велику драму, яка називається: "Мені потрібно дорослішати і робити найважливіші вибори у своєму житті". У цьому віці ти ще не знаєш, що це можна змінити дуже швидко, і це не є таким уже визначальним. А вони зараз дуже переживають за це. І неможливо не переживати, адже ти багато чого проживаєш вперше - закоханість, випуск із тепленької "ванни" свого 11 класу".

Катерина Горностай з акторами фільму "Стоп-Земля" Фото: facebook.com/stop.zemlia

Режисерка та сценаристка "Стоп-Землі" визнає, що не всі речі у фільмі передають реалії молоді у 2021 році: в ньому зовсім немає TikTok і російського репу, а юним непрофесійним акторам довелося два місяці дотримуватися мовного режиму, щоб навчитися вільно говорити українською. Підлітки відмінно впоралися із завданням, і в їхній мові немає напускної літературності і фальшивих інтонацій, якими частенько грішить українське кіно.

Одна з особливостей "Стоп-Землі" - відсутність моралізаторства на всіх рівнях. Вона не дає відповідей на екзистенційні питання, не показує, як стати кращими, як знайти шлях у житті або вирішити проблему батьків і дітей. Але кіно не має вчити, рівно як і підлітки не зобов'язані відповідати очікуванням старшого покоління. Саме тому повнометражний дебют Катерини Горностай і всі його нагороди можуть розлютити глядачів, які вважають молодь "пропащою" або забули про власні підліткові бунти. Втім, злість може бути продуктивною, оголюючи давно поховані переживання, комплекси і непрожиті почуття.

Фото: facebook.com/stop.zemlia

Також картина буде корисною для батьків, які хочуть розібратися, чим живуть, як відчувають і чому сумують їхні підлітки.

"Коли ти батько або мати, ти бачиш свою дитину, а потім вона йде, закриває за собою двері, і той світ, який за дверима, - він недоступний для батьків, - каже Катерина. - Батькам буде цікаво, як може виглядати світ їхніх дітей, які вже відокремлюються, дистанціюються від дому і починають жити своїм власним серйозним життям".

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм