Лайм

Як розпізнати, що людина бреше: ознаки мови тіла, на які варто звертати увагу

Увага до деталей може допомогти та роз'яснити ситуацію

Психологія допомагає розібратися у собі, подружитися з власними емоціями та навіть виявити брехню іншого за допомогою простої спостережливості. Фахівці розповіли, що людина, яка говорить неправду, несвідомо може себе виказати тією чи іншою необережною дією. Які саме жести можуть свідчити про те, що співрозмовник нещирий з вами, розповідається нижче на сторінці.

Читайте також: Психолог назвала 5 ознак того, що ви перебуваєте у стосунках із нарцисом.

Фото: Getty Images

Стопи убік

Дипломований психотерапевт Джеймс Міллер розповідає виданню Best Life, що чим далі частина тіла розташована від нашого мозку, тим менше ми пам'ятаємо, що вона робить. За словами експерта, надмірні рухи руками, постукування, а також розташовані убік стопи можуть свідчити про те, що людина хоче втекти або щось приховати.

Надмірна активність

Терапевт Eddins Counseling Group Рейчел Едінс пояснює, що коли людина бреше, їй часто буває важко встояти на місці. Тому неспокійні рухи в ногах, похитування чи ходіння туди-сюди можуть бути ще однією ознакою брехні.

Підвищена увага до деталей

Адвокат з 35-річним стажем Девід Кларк говорить, що ще однією характеристикою ймовірною брехні може бути момент, коли людина постійно поправляє щось на своєму одязі, наприклад, краватку комір чи окуляри. Також вона може використовувати хустинку, щоб постійно витирати піт з чола. Те саме може відбуватися і коли людина надмірно чіпає довге волосся: постійно гладить його чи зачісує - таким способом вона намагається відволіктися від власної брехні.

Уникання зорового контакту

Один із найпростіших способів визначити брехню - слідкувати за рухом очей співрозмовника. Якщо він не може контактувати з вами очима, це означає, що, дуже ймовірно, він бреше та навіть має відчуття провини.

Читайте на тему: Може викликати лють: що найбільше ненавидить кожен знак Зодіаку.

Фото: unsplash.com

Напруження у тілі

Клінічний та соціальний працівник Джонні Огл розповідає, що під час брехні тіло людини напружується, вона починає схрещувати руки чи ноги і почувається менш впевненою. Той, хто говорить правду і впевнений у собі, в більшості випадків продемонструє відкриту позу під час спілкування. Щоб зрозуміти, чи відчуває людина тривогу, особливу увагу зверніть увагу на рух її плечей.

Прикривання рота

"Це ще один спосіб приховати можливу брехню. Людина може відображати підвищену напругу через зімкнені губи та прикритий рот - таким чином вона намагається фізично сховатися та заплутати вас у тому, що бреше", - пояснює практик нейролінгвістичного програмування Елі Блілюос.

Нетипова поведінка

Єдина річ, на яку ви повинні звернути увагу - чи відрізняється поведінка людини від її типової манери спілкування. Якщо так, можливо, вона говорить неправду та намагається приховати це.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм