Лайм

У Держкіно назвали фільми, які отримають державне фінансування - експерти говорять про підтасовування

Серед переможців конкурсу кінопроектів опинилися фільми, які не набрали необхідної кількості балів

6 жовтня Держкіно України затвердив переможців 14-го пітчингу. 72 з 337 заявлених проектів, серед яких - ігрові та неігрові фільми і серіали, отримають державне фінансування. Однак після оголошення результатів пітчингу в мережі спалахнув скандал: декілька представників індустрії, включаючи експерта Держкіно Віталія Капранова, заявили про підтасовування.

Фото: facebook.com/KapranovyBraty

"14-й конкурс показав, що думка експертів не береться до уваги при ухваленні рішень, а переможців визначають у ручному режимі після зустрічі Ради [з держпідтримки кінематографії] з міністром, - написав у Facebook Капранов, заявивши про вихід зі складу експертів Держкіно. - В таких умовах експерти служать хіба що прикриттям для зовсім інших механізмів. Я не хочу брати у цьому участі, це нижче професійної та людської гідності. Готовий повернутися до експертної роботи тоді, коли буде відновлено нормальний конкурсний механізм".

Письменник і сценарист не уточнив, які проекти отримали фінансування в обхід голосування, але з аналогічною заявою виступила Юлія Сінькевич - генеральний продюсер ОМКФ і член Українського оскарівського комітету, яка в 2019 році програла в конкурсі на посаду голови Держкіно. За її словами, "перемогу провладних проектів організували вручну", позбавивши фінансування гідні фільми. "На жаль, невігластво і нікчемність стали рушійною силою", - заявила вона.

"Проводимо другий тур [14-го пітчингу Держкіно] і провладні проекти не набирають необхідні бали - тому давайте все переколбасимо в ручному режимі. Розповідаємо про великі плани по ювілею Лесі Українки, але фільм з прохідним за законом балом викидаємо", - написала Сінькевич в Facebook, маючи на увазі костюмований байопік Нани Джанелідзе "Леся", продюсеркой якого вона виступає. Фільм, який має охопити все життя української поетеси, не отримав держфінансування. - "Справа не в "Лесі". Справа в демократичних принципах і прозорості рішень. А тут каламутна брудна вода".

Режисерку Марину Ткачук також обурили результати пітчингу: в конкурсі неігрових фільмів фінансування не отримав навіть проект, який посів перше місце за результатами голосування. За її словами, Рада з держпідтримки кінематографії призначила переможців на власний розсуд і ніяк це не пояснила.

"Серед "щасливчиків" були ті, хто зайняв місця в п'ятому десятку претендентів! Але при цьому кошти не отримає навіть той проект, який зайняв в конкурсі перше місце! Навіщо тоді взагалі був потрібен цей конкурс? Ці бали? Навіщо було збирати експертів, які тижнями слухали захист сотень проектів? Навіщо все це було, якщо роздали гроші тим, кого вважали "достойними" - без пояснень і аргументів! Ми просто попрацювали масовкою, виходить так", - обурилася Ткачук.

Тим часом в Facebook Держкіно України користувачі мережі залишають негативні коментарі, які поки залишаються без відповіді. "Навіщо проводити пітчинг? Краще працювати за схемою: цьому дам, цьому не дам", - пишуть в коментарях. - "Дайте посилання на нормативні акти, які дозволяють не дотримуватися рейтингової системи і вибирати проекти для фінансування навмання". "Пропоную Держкіно пітчинг більше не проводити, а відразу роздавати фінансування тим, кому треба. Все ж і так зрозуміло".

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару