Лайм

Як харчуватися смачно, але економно: 12 порад кулінарної блогерки

Бюджетні варіанти, що приготувати на сніданок, обід та вечерю

Під час повномасштабної війни в Україні багатьом людям доводиться заощаджувати, а подорожчання продуктів харчування змушує обмежувати раціон найнеобхіднішим. В Instagram авторка популярного кулінарного блогу "Смаколик.юа" розповіла, як харчуватися не лише недорого, а й смачно. Вона поділилася варіантами страв, які не вимагають великих фінансових витрат та можуть нагодувати родину.

М'ясо – на волокна

"Якщо варити суп, борщ чи каші - це насправді економно. М'яса йде набагато менше, і всі в сім'ї скуштують м'ясну страву", - пише блогер.

Спосіб приготування: відварюємо м'ясо, виймаємо та розбираємо на волокна. З бульйоном варимо перші страви, і наприкінці приготування додаємо м'ясо. Також м'ясо можна покласти в каші - булгур, пшеничну, переловку, рис, пшоно, гречку.

Читайте також: Скільки зберігається домашня тушонка та як продовжити термін її придатності.

Фото: Getty Images

Субпродукти

Печінка, шийки, шлуночки, серця та інші субпродукти коштують дешевше за м'ясо і можуть урізноманітнити повсякденне меню.

"Навіть святковий печінковий торт за собівартістю - далеко не найдорожча страва. Крім того, з печінки часто роблю оладки, гречаники, паштет, печінку в сирному соусі, - пише "Смаколик.юа". - Зі шлуночків і сердець готую а-ля бефстроганов до каш і макаронів, салати по-корейськи. З шийок можна варити перші страви, тушкувати в томатному соусі і подавати з кашами".

Фарш - не лише котлети

Всього 200 г фаршу може вистачити для приготування ситного обіду на велику родину. Наприклад, разом із цибулею, морквою, томатом і спеціями з нього роблять соус болоньєзе. Такий м'ясний соус додають до макаронів, пюре, каш.

"Ще класний варіант - фарш із овочами. Все просто: обсмажуєте цибулю, фарш туди додаєте і овочі, які є (дрібно порізані), - пише кулінар. - Ну і 200 г фаршу - гарний суп із фрикадельками".

Читайте також: Як приготувати м'ясний соус болоньєзе до спагетті: простий рецепт.

Фото: Getty Images

Квасоля, сочевиця, горох

Ці продукти містять багато білка і можуть замінити м'ясо. Готувати можна квасолю в томаті, пиріжки з квасолею, картопляники, додавати в борщ, тушкувати овочеве рагу, робити паштет із квасолі. Із сочевиці варять суп, роблять пісні котлети, паштети. Горох знадобиться для супів, пюре та пиріжків.

Суп з пиріжком

"Якщо до супу зробити будь-який пиріжок або пиріг - голодних не залишиться (із хлібом - не те), - упевнена кулінар. - Це можуть бути пиріжки з капустою, горохом, рисом, печінкою, пампушки з часником, зрази, заливний пиріг з капустою. Але так у рази ситніше".

Читайте також: Як приготувати швидкі сосиски в тісті з листкового тіста.

Фото: Getty Images

Підлива

"Хорошу підливу можна зварити на зовсім невеликій кількості м'яса. Будь-яка каша, макарони, картопля будуть у рази смачніші", - пише "Смаколик.юа".

Котлети

Блогерка зазначила, що котлети можуть бути не лише м'ясними. Їх можна робити з риби, сочевиці, капусти, вівсянки та інших інгредієнтів. Навіть якщо котлети з м'ясом, існує дуже багато більш економних варіантів - ліниві голубці, з вівсянкою, тефтелі, з кабачком, гарбузом, капустою.

Читайте також: Як приготувати ніжні курячі котлети з сиром.

Фото: Getty Images

Сезонні овочі та фрукти

Кулінар радить використовувати сезонні овочі та фрукти максимально, готувати страви з буряка, моркви, капусти, гарбуза.

"Буряк - це не тільки шуба і вінегрет. Це ще шухи, салат з чорносливом, з апельсиновим соком, запечені буряки з іншими коренеплодами, маринований буряк, пхалі. З морквою - та ж історія: морква по-корейськи, глазурована запечена морква, різні салати, натерта з яблуком. Капуста: тушкована, запечена з тефтелями, квашена, маринована, пелюстка, різні салати. Гарбуз: гарбузова каша, кекси, пироги, запечений гарбуз, різноманітні салати, крем-суп.

Картопля

Картоплю традиційно готують у мундирах, смажать, роблять із неї пюре та деруни. Щоб ці страви не набридли, урізноманітнюйте меню картопляними зразами, запікантками, пиріжками з начинками. Також картоплю можна тушкувати та запікати в різних варіаціях (наприклад, картопля по-селянськи), готувати картопляні млинці, балабусі, фарширувати та запікати в багатті.

Читайте також: У духовці виходять смачніші. Рецепт запечених дерунів із сиром.

Фото: Getty Images

Хліб

Дешевше пекти хліб самостійно. "Щоб заощаджувати час, газ, електроенергію чи дрова, краще пекти не по одному, а кілька. І заморожувати, - радить блогер. - Після розморожування - як свіжий".

Солодка випічка

"Смаколик.юа" пише, що навіть святкова випічка може бути недорогою. Вибирати варто рецепти, в яких інгредієнти можна замінити дешевшими. Наприклад, замість масла можна використовувати маргарин чи смалець, замість натурального меду – цукор чи штучний мед, замість молока – воду, сироватку, картопляний відвар.

Читайте також: Як зберігати дріжджове тісто в холодильнику до трьох місяців: поради та лайфхаки.

Фото: Getty Images

Коли дороге виходить дешево

Кулінар зазначила, що є недешеві продукти, які навіть у мінімальних кількостях можуть зробити просту страву вишуканою:

"Копченості (буквально 50-100 г) роблять диво з горохового пюре або супу. З таким ароматом ніхто м'яса у вас не попросить, - пише вона. - Ще класно потушкувати моркву та капусту і додати туди крапельку копченостей. Консервований тунець з овочами можна додати в макарони і ситно нагодувати велику сім'ю. Пармезану в кількості 100 г може вистачити на 2 місяці. Додаєте трохи цього сира до риса, пшена, макаронів, і вони смакують ситно і по-багатому".

Новини партнерів

Читайте також

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати

Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято

Як правильно називати свято Великодня - Паска, Пасха та інші варіанти, які використовуються і не використовуються