RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Ми маємо справу з гопниками": влада помстилася борцям з корупцією, а виграти може Росія

У Раді звинуватили антикорупціонерів у недостатній активності

У Раді звинуватили антикорупціонерів у недостатній активності Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Незважаючи на критику з боку Заходу, в Україні так і не скасували електронне декларування для антикорупційних організацій, і активістам все-таки довелося розкрити свої доходи. Ні дискусії в парламенті, ні заклики президента не вплинули на нардепів. До яких наслідків може призвести злий інтерес політиків до добробуту громадських діячів і як відповість Захід, розбирався "Апостроф".

Ще навесні 2017 року Верховна Рада внесла зміни до закону "Про запобігання корупції", зобов'язавши подавати електронні декларації працівників організацій, які спеціалізуються на боротьбі з корупцією й отримують іноземні гранти. І вже до 1 квітня нинішнього року активісти нарівні з політиками та чиновниками задекларували все своє майно і доходи.

У парламенті зробили кілька невдалих спроб скасувати введену норму. Так, 22 березня сесійній залі запропонували два законопроекти про відстрочку декларування. Один – авторства Сергія Лещенка. Другий – голови фракції "Блок Петра Порошенка" Артура Герасимова. Але депутати провалили голосування про включення законопроектів до порядку денного.

Подібна ситуація сталася і 3 квітня: Верховна Рада відхилила президентську ініціативу про скасування електронного декларування та відмовилася включити до порядку денного інші законопроекти з цього питання. Голоси неохоче давали і в коаліції, хоча після 1 квітня там стали позиціонувати себе затятими борцями за справедливість.

"Суспільство вже побачило по 1,5 мільйона на рік доходів у антикорупціонерів. Це більше, ніж у президента, прем'єра, більше, ніж у генпрокурора, - розповідала з телеекранів нардеп від БПП і представник президента в парламенті Ірина Луценко. – Усі побачили, хто є хто. Тепер можна скасовувати".

Такі заяви показують, що у владі, здається, задовольнили своє бажання помститися тим, хто активно бореться з корупцією в політичних колах і робить це за рахунок іноземного фінансування. Не під запис в коаліції з цим погоджуються.

"Ми маємо справу з гопниками, у яких навіть немає грошей на трамвай без грантів, - відгукнувся про активістів нардеп із "Народного фронту", з якими поспілкувався "Апостроф". – У однієї моєї колеги-депутата після опублікування декларації пограбували квартиру. От нехай тепер і ці антикорупціонери побувають в нашій шкурі". На думку депутата, незабаром політичні конкуренти, якими вони вважають представників громадських організацій, будуть вимагати скасувати декларування для всіх.

Крім того, "фронтовик" зазначив, що його політичній силі довелося грати в подвійну гру і створювати для Заходу видимість, що НФ готовий підтримати скасування декларування. "Але я б відклав цю ініціативу на кілька років. За деякий час можна і скасувати", - заявив депутат.

Також, на думку джерела, міжнародним партнерам нічого буде відповісти українській владі, яка провалила скасування скандальної норми. "Вони вже два дні мовчать", - іронізують у НФ.

В БПП також не бачать нічого крамольного в тому, що змусили активістів грати за своїми правилами. "Потрібно контролювати фінансування громадських організацій", - заявив "Апострофу" представник цієї політсили. Провалене голосування у президентській партії пояснили "відсутністю консенсусу".

Фото: Василь Артюшенко, DT.UA

Та чи дійсно влада зробила новий крок до конфлікту з Заходом? Адже раніше в Євросоюзі достатньо жорстко критикували скандальне рішення керівництва України.

"Ситуація з е-декларуванням для активістів системно ні на що не вплине. Вона тільки остаточно показала всім, хто ще сумнівався, що в Україні корумпований політичний клас, класова ненависть до антикорупціонерів. Але це нічого не змінює, оскільки для Заходу Україна - елемент його системного конфлікту з Росією", - розповіло "Апострофу" джерело в дипломатичних колах, пояснивши, що якась негативна реакція міжнародних партнерів може зіграти на руку РФ.

Нардеп Сергій Лещенко сумнівається, що Захід мовчатиме. "Буде негативна реакція. Але яка саме, вони поки ще не вирішили", - впевнено заявив "Апострофу" парламентарій. Якщо реакції не буде, значить, Україні дають ще один шанс все виправити.

Прихильників скасування декларування в Раді не залишає надія. "Питання варто піднімати, і багато що залежить від людей. Якщо вони проявлять активність, то є шанс це питання вирішити", - коментує "Апострофу" нардеп від "Самопомочі" Олена Сотник, один з ініціаторів законопроекту про скасування декларацій для активістів.

При цьому депутат залишилася незадоволена байдужим ставленням самих антикорупціонерів до ситуації, що склалася: "Я думаю, що неактивна позиція громадського сектору фактично дозволила ухвалити це рішення. Не було жодного тиску з їх боку, ні заяв, ні пояснення всіх ризиків, до яких може привести це рішення. Фактично за активістів боролися низка депутатів, ЄС і американці".

З такими висловлюваннями не погоджуються в громадському секторі. Виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин нагадує депутатам, що активісти вимагали скасувати поправки до закону про декларування з моменту їх ухвалення.

"Я не вважаю коректними заяви депутатів, що ми нічого не робили. Так, ми не проводили масові акції, що виглядало би по-дурному, тому що в країні є більш важливі питання", - пояснює Юрчишин. Крім того, додав він, антикорупціонери не роздували проблему, оскільки не бояться показати, як живуть: "Чи мали ми бути головними спікерами у дискусії проти скасування декларування? Як на мене, ні".

При цьому глава українського представництва Transparency International впевнений, що подачу електронних декларацій для антикорупціонерів доведеться скасувати, якщо Україна хоче інтегруватися в Євросоюз.

"Ми маємо право запитати у чиновників, які отримують зарплати з наших з вами податків, чи вони живуть за коштами або займаються корупцією. У нашому випадку єдина мета декларування – показати, що громадські активісти заробляють більше, ніж в середньому в суспільстві. І направити на нас гнів тих, хто заробляє менше", - вважає Юрчишин.

За його прогнозами, найімовірніше, е-декларування для активістів скасують не раніше травня. Поки ж 86 громадських організацій мають намір оскаржити цю норму в Конституційному суді. Але враховуючи, як довго розглядаються питання в КС, швидкого рішення очікувати не варто.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України