RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вбивство Гандзюк: як хочуть "поховати" справу відомої активістки

За 2018 рік сталося близько 50 нападів на активістів

За 2018 рік сталося близько 50 нападів на активістів Фото: УНІАН

З моменту смерті громадської активістки і радника мера Херсона Катерини Гандзюк минуло півтора місяці, однак, незважаючи на заяви генерального прокурора Юрія Луценка, який відрапортував, що замовників і організаторів убивства встановлено, впевненості в тому, що злочинці будуть покарані, немає ні у кого. Більш того, судячи з останніх подій - побиття бітами місцевого активіста, який намагався допомогти розслідуванню - сили, налаштовані "поховати" цю справу, явно почувають себе досить комфортно. Про те, як просувається розслідування найбільш резонансних справ, а також, наскільки цьому допомагає створення тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді, дізнавався "Апостроф".

Минулий рік став роком переслідувань активістів в Україні. Апогеєм став жахливий злочин у Херсоні, що стався 31 липня 2018 року, коли відому громадську активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою, у результаті чого вона отримала опіки 40% шкіри і сильне пошкодження очей. Після чого вона кілька місяців у важкому стані перебувала в реанімації в одній з київських лікарень, аж до своєї смерті 4 листопада.

Правову кваліфікацію справи міняли декілька разів: "хуліганство", потім "умисні тяжкі тілесні ушкодження", згодом "замах на вбивство".

Влітку глава Нацполіції Сергій Князєв заявив, що у справі Гандзюк поліція затримала вже п'ятьох осіб, які "підозрюються слідством в організації та співучасті в скоєнні замаху на вбивство". Суд у Херсоні заарештував на два місяці без права внесення застави підозрюваного в нападі на активістку Катерину Гандзюк Віктора Горбунова.

6 серпня Херсонський міський суд ухвалив узяти під варту підозрюваного Миколу Новікова.

Один із останніх затриманих - екс-помічник народного депутата Миколи Паламарчука Ігор Павловський, хоча раніше йшлося про те, що причетним може бути також і Паламарчук, але пізніше ця лінія розслідування заглохла.

Слідство ведуть бозна-як

На початку грудня на брифінгу генпрокурор Юрій Луценко зазначив, що основна версія вбивства Гандзюк - її антикорупційна діяльність. Зокрема, він повідомив про те, що з'явився ще один підозрюваний.

"Оголошено ще одну дуже важливу підозру громадянину Левіну (Олексій Левін, - "Апостроф"), який відомий у кримінальному світі на прізвисько Москаль-молодший. Ця людина була засуджена разом із батьком. Батько - довічно. А його син Левін - до 15 років за організацію вбивств та розбійних нападів на території Херсонської області щодо водіїв і автомайстерень", - повідомляв Луценко. Однак адвокат сім'ї Гандзюк Євгенія Закревська пізніше заявила, що про можливу причетність Левіна до замовлення злочину було відомо ще влітку, але його ніхто не затримав, що дозволило йому втекти за кордон. В результаті за станом на сьогодні ніхто із замовників нападу на Гандзюк так і не був затриманий.

Буквально відразу після смерті Гандзюк Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію (ТСК), на якій заслуховує матеріали справи і підозрюваних. І хоча суперечки про ефективність подібних комісій не припиняються, вже зараз учасники процесу заявляють, що подібні засідання можуть допомогти не тільки в розкритті резонансного нападу, а й у справах інших активістів, які відчувають тиск по всій країні. І це незважаючи на те, що на самому початку багатьох бажаючих взяти участь в ТСК нардепів звинувачували в піарі на смерті активістки - зокрема, генпрокурор Юрій Луценко пафосно заявляв про те, що комісію хочуть створити деякі нардепи, які бажають політично тиснути на слідство.

Так чи інакше, але вже через чотири дні після смерті Гандзюк, 8 листопада, відбулося перше засідання ТСК, яку очолив позафракційний нардеп Борислав Береза. Частково засідання проходять у відкритому режимі, частина - в закритому. В останньому випадку у учасників є можливість заслухати підозрюваних.

Засідання Тимчасової слідчої комісії (ТСК) з розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів Фото: УНІАН

Крім Гандзюк

"Участь громадського сектора в цьому процесі важлива для того, щоб ту інформацію, яку нам дають представники правоохоронних органів і органів влади, перевірити на достовірність. Ми маємо можливість робити це на відкритій частині і задавати питання на закритій частині щодо того, що коментують ті чи інші представники органів влади. Я не кажу про тих, хто заангажований, так як частина членів ТСК є саме такими", - повідомив "Апострофу" одеський активіст Віталій Устименко, на якого влітку невідомі напали влітку з ножем.

Дуже скоро стало зрозуміло, що ТСК буде займатися не тільки Гандзюк, а й справами інших активістів, на яких також було скоєно напади. А таких, як повідомляють представники різних громадських організацій, за цей рік було не менше 50. У жодній справі замовники не були затримані.

"Жоден із тих, хто став жертвою нападів, не має можливості з'ясувати, як проходять дії слідства щодо встановлення замовників. У ТСК є повноваження з'ясувати цю частину матеріалів справи, яку приховують у слідчих органах. В Одесі (на виїзному засіданні, - "Апостроф") вони сконцентрувалися на трьох випадках, але ми просимо, щоб це коло розширилося. На даний момент ТСК працює щодо нападу на мене, на Стерненка (Сергія Стерненка кілька разів атакували з холодною зброєю, - "Апостроф"), на Кузоконя і Козьму (глава одеського відділеня "Народного Руху України" Михайло Кузакінь і журналіст Григорій Козьма, чий автомобіль протаранив вантажівку, - "Апостроф"). Але ми наполягаємо на тому, щоб були розглянуті інші випадки. Наприклад, перекваліфікація нападу на Світлану Підпалу (учасниця експертної групи 2 травня в Одесі, - "Апостроф"), на яку було вчинено напад ще влітку 2017 року. Зараз цю справу хочуть перекваліфікувати на легкі тілесні ушкодження", - коментує Устименко.

ТСК дійсно займається не тільки нападом на Гандзюк. Так, наприклад, на передостанньому засіданні комісії в Одесі учасники заслухали не тільки представників правоохоронних органів, а й одеського мера Геннадія Труханова. Саме з ним активісти пов'язують зростаючу напруженість в Одесі і збільшення нападів на активістів, а також низку корупційних схем і забудов прибережної зони Одеси.

Заслухати Банкову

Також на останньому засіданні ТСК було прийнято рішення заслухати на наступному засіданні комісії заступника глави адміністрації президента Віталія Ковальчука. Деякі члени комісії не під запис кажуть, що його пов'язують з нападами на активістів і в Одесі і в Херсоні.

"Ми переконані, що такі події неможливі без схвалення або ігнорування представниками органів центральної влади, і логічно залучити їх до цього процесу, зокрема Адміністрацію президента. Тому що зв'язок, який існує між нинішньою домінуючою групою в Одесі і конкретними представниками АП, очевидна. Але важливо, які питання будуть задаватися членами ТСК Ковальчуку. Важливо, щоб вони не були такими комплементарними, як на передостанньому засіданні меру Труханову", - говорить Устименко.

Учасники ТСК кажуть, що вже після 1 лютого очікують побачити конкретні результати роботи комісії, зокрема, щодо встановлення замовників у справі Гандзюк.

"Зараз ми зробили висновок, що є ознаки проблеми з Києвом. Тобто Київ, по суті, "кришує" це. Моя гіпотеза - це необов'язково рівень президента. Питання в тому, що всі регіональні корупціонери і різні групи впливу заходять через різне оточення президента. І через деякий час сталося так, що центральна влада втратила контроль за тим, що відбувається в регіонах. Але після того, як померла Гадзюк - почалася реакція. Тому ми будемо викликати конкретних підозрюваних, у нас є і прізвища та інші дані", - пояснив "Апострофу" нардеп і член ТСК Ігор Луценко.

Правда, поки будь-яких конструктивних дій з боку Банкової не було. Крім гучних слів, звичайно. На нещодавній прес-конференції президент Петро Порошенко заявив про те, що слідчі органи повинні напрацювати матеріали для завершення розслідування вбивства екс-радника мера Херсона Катерини Гандзюк, в тому числі щодо замовників та організаторів. "Ми не дамо зіпсувати імідж України нерозслідуванням справ активістів", - заявив також Порошенко. Він також зазначив, що Гандзюк встигла дати "достатньо свідчень" про напад на неї до своєї смерті. "Я гарантую, що хто б не був виявлений, ми не дамо його якось вивести з слідства або захистити. Ті, хто причетний до цього злочину, точно понесуть відповідальність", - запевнив президент.

Тим часом із Херсонської області приходять нові тривожні вісті. Ігор Луценко у себе на сторінці в Facebook повідомив про черговий напад на активіста. Кілька людей побили його бітами. Зі слів нардепа, постраждалий співпрацював із Тимчасовою слідчою комісією, яка розслідує вбивство Катерини Гандзюк і злочини проти інших активістів. Імені херсонського активіста депутат не назвав, однак сказав, що той отримав серйозні поранення. Поки в поліції не підтверджують цю інформацію. Втім, схоже на те, що місцеві "еліти" впевнені у власній безкарності, вважаючи, що справу про вбивство активістки можна "поховати", залякавши її соратників...

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві